Скандалният танкер "Бадр" не стигна до Одеса, връща се в Бургас

3509
Скандалният танкер "Бадр" не стигна до Одеса, връща се в Бургас
Снимка: Getty Images/Guliver

Либийският танкер "Бадр", който беше преименуван на "Бдин", не стигна до Одеса, накъдето изглеждаше, че се е запътил, съобщава специализираното издание Martime.bg.

До около полунощ между 14 и 15 януари корабът е плавал към украинското пристанище, но е направил рязък завой – на 180 градуса и се връща към Бургас. Рано сутринта плавателният съд вече е наближил морската акватория на Бургас и е на приблизително същата позиция, на която е бил веднага след като на 21 октомври екипажът му беше заменен с украински, а собствеността беше променена.

Съгласно официално съобщение на МВР-Бургас, корабът отново е на рейд в Бургаския залив, след като вчера служители на "Морска администрация" и "Гранична полиция" са връчили на капитана разпореждане за връщането му - след почти двуседмичния му престой в извън териториални води без осъществяване на разрешения еднократен преход до ремонтна база в Тузла, Турция. Корабът е имал разрешение за еднократен преход до турска ремонтна база, в която да се ревизират системите му и да се сертифицират документите за безопасно плаване. След близо двуседмичен престой в открито море и опасенията, че е възможно да се стигне до разлив и еко-замърсяване, ръководителят на "Морска администрация" капитан Живко Петров издава разпореждане за връщане на кораба в Бургаския залив. Танкерът ще остане тук до абсолютната сертификация на документите за плаване, като не е определен максимален времеви период. Според изискванията корабът трябва да премине технически прегледи, като за това отговаря държавата, под чийто флаг плава - в случая Панама.

Свързан ли е известен ъндърграунд български "герой" със скандала с либийския кораб?

Свързвана с Ивайло Борисов-Ториното охранителна фирма е била замесена в акцията, с която точно преди коледните празници бяха сменени со...

Случаят с кораба се превърна в скандал заради твърденията на Либия, че е извършена пиратска акция. Плавателният съд стои от 2017 година в Бургас, заради претенции на "Булгаргеомин" за неизплатени милиони долари задължения от Либия. Точно преди коледните празници "Гранична полиция" се появи на борда на танкера и смени екипажа, след разпореждане на частния съдебен изпълнител Тотко Колев, тъй като плавателният съд бил залог срещу просрочена морска ипотека. Гръцкият нотариус, чийто подпис стои под ипотеката обаче, твърди, че подписът е фалшив.

Междувременно българският съд постанови, че в спора между "Булгаргеомин" и Либия правото е на страната на либийците. Танкерът обаче вече не е в либийски териториални води. А срещу Тотко Колев започна разследване на прокуратурата, тъй като държавното обвинение е категорично - Колев не е трябвало да действа, защото е имало висящ спор в българския съд.

Директорът на "Гранична полиция" главен комисар Светлан Кичиков каза и, че е приключила вътрешната проверка относно акцията на 21 декември миналата година и не било установено гранични полицаи да са приложили сила или да са използвали "помощни средства" срещу либийския екипаж на "Бадр". Капитанът обаче твърди пред сайта "Биволъ", че е била употребена сила, за да бъдат изгонени.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com