След затягането на санкциите: Колите със свалени номера ще трябва да се регистрират наново

31835
След затягането на санкциите: Колите със свалени номера ще трябва да се регистрират наново
Снимка: БГНЕС

Въведената санкция със сваляне на регистрационните номерата на нарушителите по пътя е много по-драстична, отколкото изглежда. Ако собственикът на колата иска да я пусне в движение, ще трябва да мине отново дългата процедура по регистрация в КАТ и да си плати за нови табели и документи. Така на практика нарушителят ще бъде глобен повече от един път.

Според Закона за движение по пътищата (ЗДвП) новата санкция за спиране от движение се прилага за срок от 6 до 12 месеца. За да възстанови регистрацията на автомобила, собственикът трябва да плати 30 лв. за нови табели, както и такса за издаване на нов талон, който според тарифата на МВР е 2 лв. Автомобилът може да остане без регистрация, ако водачът е шофирал с над 0.5 промила алкохол в кръвта, ако е карал след употреба на наркотици или не притежава шофьорска книжка. Новото наказание за нарушителите действа от събота и вече десетки коли са със свалени номера. МВР отказва да каже какъв е броят им в цялата страна, пише в. "Сега".

Христо Радков: Новите правила на пътя няма да променят нищо в съзнанието на хората

Най-важното е, че броят на загиналите няма да се промени, най-вероятно ще се увеличи. През последните години качваме глобите, но броя...

Настимир Ананиев, председател на парламентарната транспортна комисия и депутат от Реформаторския блок, който е един от инициаторите за затягането на контрола, смята мярката за много ефективна. Според него няма двойна санкция, защото новата регистрация е административна процедура, която се налага, защото не се знае какво се е случвало с автомобила в срока на наказанието.

"Дерегистрацията на автомобилите покрива три конкретни хипотези, освен липсата на "Гражданска отговорност", обясни Ананиев. "Абсолютно всички органи на реда вече разполагат с таблети. След въвеждане на името могат веднага да проверят дали водачът има шофьорска книжка", твърди депутатът. Разбира се, номерата на автомобила няма да бъдат свалени, ако просто сте си забравили книжката вкъщи.

"Между 500 и 600 водачи, които не притежават шофьорска книжка, се хващат седмично. Това е огромен проблем. Само за последните години са установени над 30 000 човека, които карат без документ за правоуправление. Ако не сте си подновили книжката, също се водите неправоспособен шофьор и колата се дерегистрира", пояснява Ананиев. Без номер може да остане и водач, който откаже да бъде тестван за алкохол с техническо средство или да даде кръвна проба.

Новите мерки важат само ако колата е шофирана от собственика. Нарушителите, които карат чужди коли, минават с по-лека санкция - колата ще се спира от движение за един месец. За лизинговите автомобили остава сегашният режим - да бъдат спирани от движение само ако са неизправни, без или с невалидна винетка, при нарушения на правилата за опасните товари и без застраховка "Гражданска отговорност".

Новият закон за движение по пътищата може и да не спре най-нахалните шофьори

Има или не недомислици в поредните поправки на Закона за движение по пътищата? Такива опасения вече се появиха, след като в текстовете ...

Според новите правила табелите се свалят от пътната полиция на място. След това собственикът ще има 12 часа да си прибере колата. Ако е с отнета книжка, трябва да намери правоспособен шофьор. От 21 януари книжката се отнема, ако водачът не си е платил влезлите в сила глоби в срока за доброволно плащане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com