Служебната власт накарала 99 хотела, приели украинци, да връщат 1,2 млн. лв.

4520
Служебната власт накарала 99 хотела, приели украинци, да връщат 1,2 млн. лв.
Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет е оставил пълен батак в хуманитарната програма за настаняване на украински бежанци по хотелите у нас. Едва в началото на юни са платени 1,5 млн. лв. за нощувки от миналия юни. Тогава е получил зелена светлина от министрите и първият транш за настанените от началото на тази година. При това за март сумата е отрицателно число, т.е. общата сметка е за връщане, а не за даване. Отделно 99 фирми, организации, две общини и даже два университета имат да връщат 1,2 млн. лв., които не са признати. Някои хотелиери твърдят, че имат да връщат, въпреки че не са получили пари. Други се оплакват, че са получили много по-малко, отколкото са похарчили. Трети са се отчели на три места, но ги няма в ни един списък, пише в. "Сега".

Това се вижда от решение на служебното правителство за плащане на суми по програмата и възстановяване на непризнати разходи за периода юни 2022 - март 2023 г. То е взето на 2 юни, но бе обявено седмица по-късно, след като хотелиери се разбунтуваха, че не са получили и стотинка за нощувките от тази година. Тези от тях, които имат да връщат пари, разполагат с едномесечен срок, за разлика от държавата, която в средата на годината е сколасала да плати малко над 6 млн. лв. от разходите за настаняване на бежанците от Нова година насам. Тази картина се разкрива на фона на координирана атака към предишното редовно правителство, която служебният вътрешен министър Иван Дермеджиев инициира буквално в последните си дни на поста.

До 10 дни изплащат близо 18 млн. лв на хотелиерите за настаняване на украинци

В Министерството на туризма е създадена организация до 10 дни да бъдат изплатени близо 18-те млн. лева по Втората хуманитарна програма ...

В решението е първото плащане на хотелиерите за тази година. През февруари имаше 2-3 транша, но за разходи, направени миналата година. За януари окончателната сума за плащане след всички верифицирания и приспадания е 3,85 млн. лв. За февруари за плащане са отредени още 2,55 млн., като за нито един хотел няма отрицателна сума. За март обаче срещу някои хотели пише 0 лв., а срещу други - отрицателни суми. Въпреки че има и одобрени плащания, общата равносметка за месеца е минус 1,517 млн. лв. В крайна сметка за 10 месеца служебният кабинет е одобрил плащания общо за 17 567 339 лв., като от тях само 6,4 млн. лв. са за тази година. По данни на украинския портал в момента настанени в хотели и други бази са 9468 души.

По втори списък за същия период от 10 месеца са определени и суми за връщане след засичане на информацията, която се подава на три места. В този списък има 99 фирми и организации, а общата сума за възстановяване е 1,76 млн. лв. Някои фирми "горят" с доста големи суми. Най-голямата е 165 609 лв., на "Фърст Лайн Хотелс" - фирмата зад хотел "Роял бей", Елените. Тази фирма е подслонила до 852 души през юни-септември 2022 г., за което са й платени около 782 хил. лв.

161 500 лв. има да връща фирма "Интенсо", която в туристическите сайтове излиза с 3 хотела в Слънчев бряг. Тя е отчитала нощувки само до август 2022 г., като по-голяма сума е получила за юни 2022 г., когато е имала 941 настанени украинци, за които са й платени 255 893 лв. За юли са записани 93 настанени, а изплатената сума е 205 737 лв. Именно от този период има отхвърлени нощувки, защото разликата след верифицирането е минус 170 797 лв.

С непризнати нощувки не са само хотелиери. В списъка е и Стопанската академия в Свищов, която има да връща 2268 лв. Висшето училище е участвало в програмата до юли включително, като е получило веднъж 2976 лв. за 6 души (юли) и веднъж 3708 лв. за 15 души (юни). Академията, която не е в цветущо състояние заради орязания прием в нейните специалности, все пак подслони бежанци за разлика от много министерски бази, които отказваха да отнемат почивката на служителите.

Подкрепата за украинските бежанци е най-ниска в България, сочи проучване в Източна Европа

Най-ниско ниво на подкрепа за украинските бежанци е регистрирано в България - 71% от анкетираните в проучване на словашката аналитична ...

Пари има да връща и Софийският университет, който се е включил в програмата през октомври, като приема 23 украинци. За това първо е получил 7548 лв., но сега има да връща 1128 лв. В "черния" списък са и две общини - Средец има да връща 1710 лв., а Смядово - 1272 лв. Тук са и горското в Ловеч (ще връща 4029 лв.), държавната фирма "Ученически отдих и спорт", която е начетена с 28 830 лв. Курортът Албена трябва да възстанови 86 273 лв., "Супер Боровец" - 3553 лв. и т.н.

В списъка за получаване има десетина много впечатляващи суми. Ахтополската "Е и К Турист Груп" например има да взема 1 604 596,65 лв., като е настанявала украинци през всичките 10 месеца, но за март също е само с отрицателна сума - около 90 000 лв. Почти 1 млн. лв. има да получава небезизвестната фирма на МО "Военни клубове и военно-почивно дело", която е от малкото напълно изрядни и няма да връща нищо. "Каскадас Резорт енд Спа" в Слънчев бряг също има внушителна сума за получаване - над 815 000 лв. Още няколко хотела имат да получават над половин милион, което повдига въпроса как оцеляват при такова огромно забавяне в плащанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Добри новини за храните на борсите
Добри новини за храните на борсите

И през тази седмица има спад в цените на основни хранителни стоки и на плодовете и зеленчуците на борсите в страната, показват данните в седмичния...