Сметките за парно и топла вода ще набъбнат средно със 100 лева на годишна база

6838
Сметките за парно и топла вода ще набъбнат средно със 100 лева на годишна база
Снимка: Thinkstock

Парното и топлата вода ще поскъпнат с до 9% от 1 октомври. Това стана ясно след открито заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране.

Увеличението на цените е второ за този сезон след 1 април. Така истинската цена на отоплението ще е с общо до 23% по-висока от миналата година и то ако зимата е също толкова топла. Срещу увеличението се обяви националния омбудсман Мая Манолова с аргумент, че решението се взима непрозрачно.

Пламен Димитров: Очаква се ръст в издръжката на живота

"Увеличението на цената на природния газ вече влияе. Очаквам ръст в издръжката на живота 2400 лв., т.е. да мине 600 лв. на човек. Ако в...

Средно със 100 лева ще се увеличи сметката за парно и топла вода на годишна база на домакинство, което живее в жилище до 70 квадрата и използва услугите на "Топлофикация". В случай обаче, че зимата е по-студена, набъбването на сметката може да е двойно по-голямо, уточнява БНТ. Според енергийният регулатор обаче решението за поскъпването е справедливо.

"До 2015 г. се изплащаше от хората в България т.нар. данък "социално спокойствие", което означаваше при повишаване цената на природния газ да се задържа цената на топлинната енергия за няколко големи града в България, а за сметка на това цялото население и бизнесът да плащат това чрез сметките за електроенергия", каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.

Причина за поскъпването на отоплението е увеличението на природния газ с близо 14%. Според изчисленията на КЕВР парното ще поскъпне с между 4 и 9%, в София с 8 на сто. С увеличението от април това означава ръст до 23 на сто, за София от 16%. Да припомним,че през 2017-та цените на топлинната енергия се увеличиха с до 37%.Така за последните две години поскъпването на топлоенергията е с близо 40 %.

Според Топлофикациите обаче новите по-високи цени не са достатъчни. "Имаме някои възражения, ние лично смятаме, че дружеството е ощетено с около 300 хиляди лева приходи, като финансов резултат от увеличението на газта", заявиха например от "Топлфикация Плевен".

Парното и топлата вода в София поскъпват с 8% от октомври

Парното и топлата вода в София трябва да поскъпнат с 8% от октомври. Това става ясно от публикуваните разчети на Комисията по енергийно...

Срещу увеличението на цените обаче възрази омбудсманът Мая Манолова, която определи решенията като взети по непрозрачен начин.

"Реално работната група, която е изготвила този доклад, с който прави предложение за повишаване цената на парното е започнала и приключила работа още преди да има валидно решение на КЕВР за повишаване на цената на природния газ", заяви Манолова.

Окончателно решение за новите цени регулаторът ще вземе на закрито заседание на 1 октомври, от същата дата те ще влязат в сила.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com