Смятат майчинските 18 месеца назад

22770
Смятат майчинските 18 месеца назад
Снимка: Getty Images / Guliver

От 1 януари 2014 г. майчинските ще се изчисляват по осигурителния доход през последните 18 месеца преди раждането. Сега се взимат приходите от последните 24 месеца. Облекчението за майките ще бъде внесено от БСП между първо и второ четене на държавния бюджет за следващата година, съобщи шефката на социалната комисия в парламента Корнелия Нинова.

"Реално това означава увеличаване на месечното обезщетение за отглеждане на дете с около 12 лева средно", изчисли тя, цитирана от Стандарт нюз.

И осиновителите на деца ще имат право на майчинство

Народните представители приеха днес на първо четене промени в Кодекса на труда, свързани с правото на майчинство за осиновители със 1...

В момента много майки са потърпевши от дългия срок, тъй като не са работели през целия 2-годишен период. И месеците, в които не са били заети, им намаляват драстично сумата, която след това 1 година получават като платено майчинство. То е 90 на сто от осигурителния доход 2 години назад.

От 1 януари майчинските през втората година от гледането на детето ще са 340 лв., тъй като парите за този срок бяха обвързани от кабинета "Орешарски" с минималната работна заплата. А от Нова година тя ще стане от 310 лв. - 340 лв.3

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com