Снегът идва със силен вятър

20407
Снегът идва със силен вятър
Снимка: БГНЕС

Всички области на страната са под Оранжев и Жълт код за събота, 25 януари, заради очаквания снеговалеж и силен вятър, показва справка на БГНЕС в сайта на Националния институт по метеорология и хидрология.

За 15 области на Северна и Източна България е обявен код за опасно време "Оранжево". Това са областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Добрич, Варна и Бургас. В цяла Северна България ще се образува снежна покривка 15-25 сантиметра и ще духа силен източен вятър, които ще образува виелици и навявания. В Добричка, Варненска и Бургаска области ще духа източен вятър със скорост до 25-30 м/сек. Вълнението на морето ще е 5-6 бала и ще вали дъжд с количества - до 15-20 л/кв.м.

В останалата част на страната обявеният предупредителен код е "Жълто" за потенциално опасно време. Той е в сила за областите София-област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян. В тези области ще се образува снежна покривка около 10-15 сантиметра. В областите Стара Загора, Сливен, Ямбол, Хасково и Кърджали преди обяд ще вали дъжд, след обяд и привечер ще преминава в сняг, с образуване на снежна покривка, до полунощ около 10 сантиметра.

Метеоролозите прогнозират сутрешни температури между -3° и 2°, в Югозточна България и морското крайбрежие до 5°-8°. През деня градусите ще останат без съществена промяна, слабо понижавайки се в северозападната част от страната и достигайки до 10°-12° в югоизточните райони. Значителни ще са валежите в Южна България, а през нощта срещу неделя и в Източна.

В планините ще вали сняг, сутринта все още в Източните Родопи - дъжд и сняг. Билата ще са в облачния слой - с мъгла. Ще се създаде и значително различие на температурите на еднаква надморска височина между планините в Западна България, където ще е доста по-студено и тези в по-източните райони, като разликата ще достига до 5-8°.

През нощта в Северозападна България, по поречието на Дунав и Предбалкана ще превалява сняг, като до сутринта и по високите полета на Западна, дъждът ще премине в сняг. В останалата част от страната преваляванията ще са от дъжд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com