Социолог: Българското общество като че ли се научи да живее редом с вируса

1104
Социолог: Българското общество като че ли се научи да живее редом с вируса
Снимка: БГНЕС

"В първия етап страната категорично се справи добре, обществото се мобилизира, възприе мерките като свои, медицинската власт намери тон. Дори малко да е прекалила понякога в мрачните краски, едва ли е имало много други начини по-скептичното балканско съзнание у нас малко да се сепне. Борисов тогава успя да даде ясен хоризонт, ясно се видя образът и на политическа и на една експертна ресорна санитарна власт, тоест и двете действаха добре. И ако си спомняте, последвалото повишаване на бройката на случаите през лятото беше преодоляно по един естествен път и не предизвика обществена паника.

За разлика от този случай в първия етап, във втория етап обществото вече не беше толкова мобилизирано, мерките предизвикваха противоречиви мнения, вирусът беше оставен дифузно да се разпространява сред обществото и доведе до очакваното, а именно едно болно, застаряващо общество със здравна система с много тежки проблеми, за които трябва много да се говори, а ми се струва, че не се говори достатъчно, доведоха и до сериозни показатели за смъртност". Така обясни изминалата 2020-та и отношението спрямо коронавируса социологът от "Галъп" Първан Симеонов пред агенция "Фокус".

Здравното министерство още не казва как и за колко пари са купени фризерите за ваксини

Първите дози от първата, разрешена за употреба от Европейската агенция по лекарствата и Европейската комисия, ваксина срещу COVID-19, о...

"Към ноември се очертаваше проблем, очертаваше българското общество така да се каже да пропилее онова, което спечели през пролетта. Добре е, че месец и половина-два по-късно, сега, нещата изглеждат доста по-добре. Мен ако питате, като изследовател, който чете данни, смятам, че тенденцията на вируса се пречупи донякъде по естествен път през естествено насищане, саморегулация на обществото, уплахата на обществото – знаете, улиците на България се поопразниха, вероятно и някаква сезонност и т.н. още към средата на ноември. Дано не греша, това разбира се е хипотеза – в момента всички работим главно с хипотези.

Така че кривата на вируса според мен се пречупи още в средата на ноември и то донякъде по естествен, казано фриволно шведски път. След това дойдоха и твърдите мерки. Сега, разбира се, всички казват как твърдите мерки са помогнали – те несъмнено са помогнали, но според мен те са допълнили ефекта, пак казвам, работим с хипотези, допълнили са този ефект добре, защото както виждате сега има продължаваща, доколкото аз мога да видя, тенденция на спад. Нещо повече, през празниците като че ли даже имаше едно усещане за прекомерен спад, което усещане като че ли сега притъпява усещането за спад. Тоест, мнозина сега ще се изкушат да кажат, че спадът е спрял, но според мен той не е спрял, просто през празниците е бил прекомерен. Защото знаете, че през празниците най-вероятно не е имало кой знае колко активна регистрация на случаи, че дори и на смърти, както си личи, и т.н., но в момента в България нещата изглеждат по-добре. Така че България и сега се справя, но пак казвам, нека изчакаме, а цялостният ефект ще знаем след години", допълни той. 

Според Симеонов българското общество е започнало да се научава да живее редом с вируса. "Има 50:40, които ще ви кажат, че Борисов се справя окей в тази ситуация. Тоест, наистина паниката не е надделяла, но ако погледнете данните, 84 % от хората ще ви кажат, че на 31 декември са се събирали с хора.

Обществото проявява вече и признаци на нетърпеливост за социален живот, за отваряне. А знаете, че в България в момента сериозно е затворена образователната система и редица бизнеси, което неминуемо ще има своите икономически последици. Да го кажем така: за българското общество очевидно мерките са свършили своята работа, паника няма, спокойствието се е върнало и обществото очаква по-активен социален живот", каза още той. 

"Роберт Кох": До края на годината COVID-19 в Германия ще е под контрол

Ситуацията с коронавируса в Германия е напрегната и може да се задълбочи, но има шанс към края на годината епидемията да бъде поставена...

Цялото интервю вижте тук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com