София отново променя приема в детските градини

5435
София отново променя приема в детските градини
Снимка: Община Бургас

След недоволството на родители от недостига на места в детските ясли и градини в София зам.-кметът Тодор Чобанов предлага нови промени в наредбата за приема. Тя беше променена само преди 4 месеца, но доведе до намаление на местата за прием в много заведения. Сега се очертава следващият прием догодина отново да е с промени.

Зам.-кметът предлага да се върне старата възможност по социални критерии да се запълват до 40% от свободните места, а не 30%, както беше при последната кампания. Остава обаче правилото незаетите по социален критерий места да се прехвърлят към общия брой при следващите класирания. Запазват се точките - дете с починал родител ще получава 6 точки, дете от многодетно семейство (с три и повече деца) ще получава 2 точки, за близнаци се полага 1 точка, колкото и за деца с разлика до 2 г. Това пише в днешния си брой вестник "Сега".

Превръщат детска градина в полиция

Детска градина в град Елена ще бъде превърната в полиция, става ясно от обявление в Агенцията за обществени поръчки. Областната дирекци...

В друга промяна се предлага на децата на възраст 3-4 години, които посещават почасово дадена детска градина, да може да преминат към целодневно обучение в същата градина в годината, в която навършват 5 г. С това отпада допълнителната 1 точка, която досега се даваше на дете, ако поне 6 месеца е посещавало почасово детската градина.

В проекта са допълнени и текстове в защита на децата, които предстоят да попаднат в забавачка. Така например 6-годишните не са заплашени да останат без място, ако при две последователни класирания по първо желание родителите им не са ги записали, или не са подали заявление до директора на детската градина, че не желаят да ги запишат - в такъв случай според сегашната наредба децата губят правото да кандидатстват до началото на класиранията за следващата учебна година.

След приключване на класиранията за прием през септември на съответната учебна година, в детските градини и подготвителните групи в училищата децата ще могат да кандидатстват с по-голяма или по-малка възрастова група, когато има свободни места и няма чакащи за прием деца от съответната възраст. Досега в документа не беше посочено от кога може да се кандидатства за такова място. "Така е правено и до момента, като е разписано в ръководството за родители. Сега го уточняваме и в наредбата", съобщиха от Столичната община за в. "Сега".

В наредбата се предлага и нов раздел, който да засяга сроковете за съхранение на личните данни, според който представените в детските градини или училищата документи при записване да се съхраняват 10 години. Същият срок е определен и за данните от регистрираните профили в системата за прием в детските градини и подготвителните групи в училищата на Столичната община и записите, свързани с всички процедури по приема на децата в детските градини и подготвителните групи в училищата.

Детска градина от Асеновград с европейска награда за иновативно обучение

Със почетния знак „eTwinning School Label 2018-2019” бе удостоена ДГ „Никола Й. Вапцаров“ от Асеновград. Прести...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com