София Прайд започва под надслов „Не давай власт на омразата“

4586
София Прайд започва под надслов „Не давай власт на омразата“
Снимка: Getty Images/Guliver

В събота започва 12-ото издание на София Прайд под надслов „Не давай власт на омразата“. Както обикновено събитието, в чийто организационен комитет участва Фондация GLAS, ще започне в 16:00 ч. с музикална програма пред Паметника на съветската армия, а самото шествие ще бъде в 19:30 ч., предаде БГНЕС.

Сред първите официални гости, потвърдили своето участие на София Прайд 2019, е г-жа Камзи Гюнаратнам, зам.-кмет на Осло, Норвегия. Тя представлява Работническата партия в Общинския съвет на Осло от 2007 г., а заема длъжността си през 2015 г. Г-жа Гюнаратнам е с ресор здраве и социално благополучие, и работи активно в изграждане на общности, правата на малцинствата и социални дебати за демокрацията. Тя ще бъде придружена и от работна група от Осло Прайд.

"София прайд" и смисълът му - да зачетем правата на различните или да ни завладеят?

Ако тези хора имат проблеми, нека ги внесат в Народното събрание, а не да ги представят на улицата. 12 години това не се случва. Това е...

Тази година се отбелязват 50 години от бунтовете в бар “Стоунуол Ин” в Ню Йорк, дали тласък на движението за гей освобождение и чието честване полага началото на първите паради в САЩ. Стоунуолските бунтове са поредица от сблъсъци между ЛГБТ хора и нюйоркската полиция, провокирани от поредни масови арести на гей, би и транс хора по време, когато еднополовата сексуална интимност е все още престъпление. Бунтовете започват на 28 юни 1969 г. и продължават няколко дни.

Стоунуол не просто пробужда движението за гей освобождение в САЩ, но е символ и катализатор за световното движение за равноправие на ЛГБТИ хората. Първите шествия, честващи годишнината от бунтовете, приемат името pride parades (паради на гордостта), за да означат, че ЛГБТИ хората не се срамуват от това, което са, и носят смелостта да отстояват себе си.

София Прайд има огромна роля в борбата за окуражаване и мобилизиранео на ЛГБТИ хората в България и с негативните стереотипи спрямо тези общности. Шествието претърпя огромно развитие от първото си издание през 2008 г. Тогава няколко активисти и доброволци организират шествие за равноправие, охранявано от стотици полицаи и с едва стотина участници. Над десетилетие по-късно освен ежегодното шествие София Прайд включва филмов фестивал, културна програма на Sofia Pride Arts, дискусии на политически и социални теми, както и поредица от спортни събития.

Прайдът продължава да бъде изключително важен поради цялата стигма и омраза, на които са подложени ЛГБТИ хората в България ежедневно – отхвърляне от семейство и приятели, насилие поради омраза, тормоз в училище, дискриминация на работното място и в сферата на образованието, липсата на законодателна уредба на отношенията в семействата на ЛГБТИ хората и др. Прайдът е сред малкото събития, които дават гласност на тези неравенства, като изпраща послание към всички ЛГБТИ българи и техните близки и приятели, че не са сами.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com