Спас Гърневски към протестиращите: Създайте си партия, явете се на избори

6117
Спас Гърневски към протестиращите: Създайте си партия, явете се на избори
Снимка: БГНЕС

"Не е възможна аналогия с протеста 97-ма 10 януари. Посред нощ и аз отнесох няколко палки. И всички които бяхме там около Академията. Мисля, че полицията се държи много добре на тези митинги. Там има три групи хора. Едната, са откровените превратаджии – които искат да свалят това правителство, начело с президента Радев, който наруши Конституцията многократно вече. И отделни партийки по-малки, маргинални. Те са подпомагани от една група, наричат ги ултраси – чиято задача е да окървавят този митинг по някакъв начин и те се опитаха. И третата група хора са други както ги нарекоха „интелигентни, млади хора“, които искат някаква промяна. Не са я още обаче формулирали каква да е тая промяна. Тази група, според мен, трябва час по-рано, първо, да бъде разграничена от останалите две групи, второ, да излъчи свое представителство, което да седне и да обсъди какво конкретно искат да се промени в България – дали законодателство, дали Конституция. Да обсъдят идеите си с гражданското общество, по телевизиите да влязат да кажат виждането си за управлението на държавата. Защо не с управляващите да седнат и да коментират, за да чуят и другата страна – едно е да искаш, друго е да може да стане нещо. И да си създадат собствен политически проект. Няма нищо лошо с тази енергия да се явят нови хора, да отидат на избори, да влязат в парламента. Демокрацията не става с куршуми, счупени бутилки и хвърляне на тонове боклуци пред МС. Демокрацията става с бюлетините на надеждата в съответната урна на изборите." Това каза в ефира на БНТ депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски.

Той беше учуден от искането за оставката на главния прокурор от протестиращите.

Даниела Дариткова: Готови сме за диалог с младите хора от протеста (ВИДЕО)

До нас достигат всички искания, били те и доста разнопосочни. Готови сме за диалог с младите, неполитизирани хора на протеста. Това за...

"Защо, след като 30 години никой не посмя да пипне "недосегаемите" олигарси, които станаха олигарси по време на прехода, когато и Бойко Борисов го няма, и ГЕРБ го няма. Всички до един номенклатура на бившата БКП на Държавна сигурност. И когато започнаха да търсят какво са смъкнали, образно казано, от кожата на народа през този Преход, и се намери един главен прокурор, който каза, че няма за никой милост, прибра в арестите трима крупни олигарси от най-крупните - единият в Дубай, другият в Белград, това е втората причина от протеста и това, самият президент да застане начело на тази битка срещу демокрацията и срещу правораздаването. Да застанеш на страната на беглеца с 19 повдигнати обвинения срещу онези, които са повдигнали обвинението, това е престъпление срещу правовата държава, към която се стреми България", коментира депутатът.

"Предателство към самия народ е да искаш избори в този момент, когато трябва да се избистрят мерките, да се обсъдят, всички заедно - управляващи, опозиция и президент да седнат и да обсъдят как ще стигнем до март месец", каза още той.

По думите му оставките на тримата министри - Горанов, Маринов и Караниколов, са били първо коментирани от регионалните структури на партията, а след това от протестиращите. Затова, според него, те преди всичко са послание към редиците на управляващите.

Какви са истинските мотиви зад рокадите в правителството разкри Тома Биков

Кандидат за кмет от ГЕРБ опита да прегази протестиращи

Кандидатът за кмет на Кресна от ГЕРБ на местните избори през 2019 г. Милчо Караджов отказал да се съобрази с протестиращите, блокирали ...

"Първият знак беше към нашите регионални структури – които на среща вече са били поставили въпроса за трима министри, близки до ДПС. И това беше отговора. Другият знак е, че коалицията има волята да завърши своята програма за управление в този мандат. Голяма част от нея е изпълнена – особено по икономически . Аз не казвам , че тече мед и масло, но програмата се изпълнява. Днес ще бъдат обявени и нови мерки, с които да се преживее тази зима – от социалнослабите хора, най-уязвимите. И напролет, както се казва Бог и народ да решават кой ще продължи управлението.", коментира той.

За какво трябва да внимават новите министри? "Предполагам, че преди да бъдат предложени за тези постове, премиерът и коалиционните партньори са провели разговор с тези хора и са обсъдили кое е наляло вода в чашата за тези оставки и какво трябва да се подобри в тяхната работа. Най-важното е да продължат да изпълняват програмата в секторните политики, за които ще отговарят. Да се види видимо подобрение и дистанциране от неща, които така или иначе са довели до тези оставки.", каза Гърневски.

Козметични промени в кабинета "Борисов 3" - сменят петима министри (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com