Спираме добивната дейност в Ораново, закани се Драгомир Стойнев

14486
Спираме добивната дейност в Ораново, закани се Драгомир Стойнев

Ще предприема действия за спиране на добивната дейност. Тази мина ще продължи да работи само, ако сме напълно сигурни, че сигурността на хората е гарантирана. Това заяви от парламентарната трибуна министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който представи информация по случая пред народните представители, предаде БГНЕС.

Преди изказването на икономическия министър, депутатите почетоха паметта на загиналите миньори в рудник "Ораново" с минута мълчание. Той започна изказването си като изказа съболезнования на семействата на загиналите, и благодарности към всички участвали в спасителната акция.

Днес трагедията в "Ораново" получи своята развръзка и е време за отговори, каза министър Стойнев. Големият урок от трагедията в "Ораново" е както за концесионерите, така и за администрацията, за държавата. Алтернативата "хляб" или "смърт" е недопустима, категоричен е министърът.

Намериха машините на изчезналите миньори в Ораново

Късно снощи спасителните екипи са достигнали до мястото, където са работили във фаталния ден Иван Лазаров и Николай Михайлов, но беше о...

"Каквито и да са причините за срутването на кална маса – това ще кажат специалистите, има един безспорен факт. Концесионерът е действал незаконно, а администрацията си е затваряла очите за това", категоричен беше Стойнев. Министърът каза, че "най-страшното" е, че според дадени предписания миньорите не са имали право да влизат в тази част на мината през юли, но това не е спазено. Имало е разрешение това да стане през август, допълни той.

Отчет за спасителните действия

Стойнев предостави информацията за хода на минно-спасителните дейности, за изпълнението на концесионния договор и констатираните нередности и за констатирани от МИЕ проблеми и предложения за решаването им.

От 16 юли до днес минно-спасителните и минно-издирвателните дейности продължават, като добивните дейности в мината са прекратени.

Минно-спасителните дейности се ръководят от Главния инженер на рудник "Ораново". В тях участват Минно-спасителната служба на Въгледобив "Бобовдол", с която "Пирин Ораново" ЕООД – концесионер на рудник "Ораново", има договор и Доброволната минно-спасителна група на самия рудник.

Работата им е подпомагана и консултирана от специална работна група, създадена с моя заповед, каза Стойнев. Тя бе изпратена на място на инцидента, за да прецени рисковете, да консултира и предложи оптимално решение за провеждане на минно-спасителните операции в рудника. В нея участват представители на Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски", "Минпроект" АД, МИЕ, експерти по минно спасяване. Експертите и в момента са на място и работят в тясно взаимодействие с Главния инженер и с минните спасители.

Към момента е установено мястото на калния пробив, довел до срутването. Взети са проби от глината и водата, които се анализират. Изискани са и данни за сеизмична активност и количество валежи, паднали в региона от началото на април до средата на юли. Тече проверка на Инспекция по безопасност на труда. Прокуратурата е започнала досъдебни производства и разследва всички трудови злополуки, както и начина на раздържавяването на рудника и по-късното прехвърляне на концесията от "Балкан МК" на "Пирин Ораново" ЕООД.

Бих искал да подчертая, че по отношение на цялостната дейността на рудника контролни правомощия и задължения имат различни институции, уточни министърът. Основните са МИЕ, МТСП и МОСВ.

МИЕ: Съгласува цялостен и Годишен работен проект за дейността – това е основният документ, по който се извършва работата на всеки рудник; Осъществява държавният контрол по спазване на цялостните и годишните работни проекти за дейността по добив, както и контролът върху изпълнението на проектите за консервация, ликвидация и рекултивация; Осъществява текущ контрол чрез периодични проверки на изпълнението на задълженията на концесионерите по конкретните концесионни договори, включително по изпълнението на задълженията за концесионни плащания, включително проверка на документи и планирани проверки на място, извършвани въз основа на предварително одобрен от министъра график, както и извънредни проверки на място при миннодобивния обект.

МТСП следи за спазване изискванията за техническа безопасност и безопасност на труда; Главната инспекция по труда при МТСП упражнява специализирания контрол по спазването на Закона за здравословни и безопасни условия на труд.

МОСВ следи за въздействието върху компонентите на околната среда; МК осъществява контрол върху изпълнението на работните проекти, когато тяхното изпълнение засяга културни ценности; Местната администрация и по-конкретно кметът на общината, на чиято територия се извършва концесионната дейност извършва контрол по Закона за подземните богатства за съобразяване с границите на предоставените площи и недопускане на дейности извън площите, определени със съответния договор.

Изводите от направената проверка за дейността на рудник "Ораново"

Изводите от Проверката на Инспектората, както и изисканите от Стойнев доклади от Дирекция Природни ресурси и концесии, ясно сочат, следното:

Към месец юли 2013 г. няма съгласуван Годишен работен проект за дейността на концесионера за 2013 г. В нарушение на правилата на договора от страна на Дирекция "Природни ресурси и концесии" по времето на министър Делян Добрев е забавена съгласувателната процедура и въпреки че има подаден ГРП на концесионера е изпратено писмо за отстраняване на несъответствията с двумесечно закъснение, без да бъде даден срок за отстраняването му. Съгласувателната процедура между концесионера и концедента не е уредена нито в закон, нито в подзаконов нормативен акт, поради бездействие на администрацията. Концесионерът не е изпълнил дадените му указания за отстраняване на несъответствията и в абсолютно нарушение е продължил добивна дейност през 2013 г.

И нещо, което е може би най-страшното, заяви Стойнев: "Добивната дейност в 64-а под-етажна галерия се извършва в нарушение на закона. В несъгласувания ГРП за 2013 г. тя е предвидена за разработка в периода след месец август 2013 г. Това означава, че те изобщо са нямали право да стъпят през първите седем месеца на 2013 година в тази галерия. Можели са да стъпят едва в началото на август тази година, тоест сега".

Въпреки всички изброени нарушения нито министър Делян Добрев, нито служебният министър Асен Василев са предприели действия за отстраняване на нарушенията или спиране дейността на рудника.

Липсва нормативна уредба на процедурата по съгласуване на Цялостния и Годишните работни проекти за разработван на находища за добив на подземни богатства с Министерство на труда и социалната политика в частта им, засягаща изискванията за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд и техническа безопасност, с оглед осигуряване на всеобхватен, надежден контрол на изпълнението им.

Липса на всеобхватен и ефективен контрол относно техническата безопасност на труда в находище "Ораново". Това налага извършване на съвместни проверки на рисковите обекти, в това число и находище "Ораново" от компетентните органи на Министерство на труда и социалната политика и Министерство на икономиката и енергетиката.

Знам, че рудник "Ораново" изхранва над 200 семейства в региона. Социалните измерения на всички наши действия трябва също да бъдат преценени и ние с министър Хасан Адемов имаме готовност да предложим решения, завърши Стойнев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com