Според МВР министъра може и да глобят пенсионер, че си купува хляб след 10:00 часа

11271
Според МВР министъра може и да глобят пенсионер, че си купува хляб след 10:00 часа
Снимка: ПЦ на МВР

Какво става, ако полицията залови възрастен човек с хляб в 10:30 часа? От формална гледна точка можем да приемем, че това е нарушение на заповедта на здравния министър, но имаме други инструменти – първото нещо ще е устно предупреждение, ако не спира „това противоправно влияние”, може да издадем писмено предупреждение и ако човекът е толкова настоятелен и продължава да нарушава правилата, да пристъпим към административна санкция. Мисля, че глобите са 300 лева. Това заяви вътрешният министър Христо Терзийски.

"Няма как да се глоби пенсионер, че отишъл да си купи хляб", влезе в противоречие веднага министърът, говорейки пред Нова телевизия.

От 12 до 30 ноември: Спират плановите операции, университетите минават онлайн

От 12 ноември до 30 ноември, със Заповед № РД-01-651/11.11.2020 г. здравният министър въвежда нови противоепидемични мерки на територия...

Терзийски заяви, че няма информация да е викана полиция, защото хора над 65-години пазарували след 10:00 часа. А от думите му излезе, че охраната на магазина не може да иска лични карта на клиент т.е. да прецени кой на колко години е. "Всеки един управител на такъв обект трябва да създаде такава организация, че да се спазва заповедта на министъра", каза МВР министърът.

При даване на пример как в някои населени места цялото население кажи-речи е над 65 години – т.е. всички от селото ще идат за хляб между 8:00 и 10:00 часа и какво ще стане, отговорът беше, че имало препоръки да се действа специфично по места. Освен това, от думите на Терзийски излезе, че гледаме и европейски практики, но той не даде конкретни примери в тази насока.

МВР министърът обясни и, че помагащите на здравната система полицаи се организират по данни от РЗИ за карантинираните – малко над 54 000 към днешна дата. Нарушаването на карантината е нарушение по Наказателния кодекс (чл. 355) – така Терзийски обясни защо имало смисъл от карантинните мерки, макар активните случаи официално да са повече от карантинираните (над 61 000 активни случаи). Има 644 наказани от съдебната система за нарушаване на карантина – глоба и пробация. Мисля, че има 2-3 присъди със затвор.

Що се отнася до сигнала за пловдивската дискотека, подаден от Валери Симеонов, лаконично Терзийски заяви, че имало данни, че полицаи си нарушили служебните задължения – неофициално защото видели зам.-кмета на Пловдив Тодор Чонов, който е бивш началник на местната полиция. В началото на следващата седмица трябвало да приключи проверката.

"Зелените коридори" оставят без покупки над 285 000 работещи пенсионери

285 000 работещи пенсионери останаха без възможност да си пазаруват заради заповедта на здравния министър Костадин Ангелов, с която се ...

Още: "Пенсионери, стягайте калеврите - гладни и болни само между 8:00 и 10:00 часа"

"Висок остава броят на заразените с коронавирус за денонощие у нас"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...