Според Ревизоро не било редно да дава становище за Алепу, БСП му поиска оставката

2806
Според Ревизоро не било редно да дава становище за Алепу, БСП му поиска оставката
Снимка: БГНЕС

Не би било редно във вече започнато производство за Алепу да давам становища в каквато и да е посока. Това каза министърът на околната среда и водите Емил Димитров по време на изслушването си в пленарна зала за строежа на Алепу. Той уточни, че МОСВ в частност РИОСВ– Бургас не е компетентен орган за Алепу.

„По повод това, че вчера съм правил изявления и това е накарало уважаемите народни представители да поставят въпрос. Въпросът беше как ще коментирам дейността на прокуратурата по отношение на направения протест пред съда. Казах, че не мога да коментирам прокуратурата, не мога да коментирам евентуални решения на съда, защото сме в съдебна фаза, в правова държава.

Нинова с тежки критики заради Алепу и Варненското езеро, иска изслушване на екоминистъра

„В последните дни ярък пример за незаконност и безнаказаност е случилото се във Варна и на строежа в Алепу. Във Варна се изляха 5...

Разбрахме за протеста, очакваме съдебната процедура, когато тя приключи, след установяване на фактите и тяхната законосъобразност, ние по линия на околната среда, ще се произнесем при възникнала необходимост от издаване на ново разрешение за строеж по Закона за устройство на територията. Дотогава не би било редно да коментираме“, допълни още министърът.

Димитров отчете, че всички тези действия са извършени преди той да стане министър.

Той обвини БСП, че спекулират с негови думи, вадят ги от контекста и го противопоставят на премиера.

"Казах - всичко, което съм видял е по телевизията. Не ми прилича на защитно брегоукрепително съоръжение, на мен ми прилича на хотел. Може би ще бъде и хубав хотел, но аз не казвам дали ще е или няма да бъде, дали съдът ще се произнесе или няма. Не съм казал "Аз очаквам един много хубав хотел и чакам да се настаня там. Не е имало такова нещо, спекулирате с мои думи, вадите ги от контекста и ме противопоставяте на премиера", каза министър Димитров.

"Това, което съм видял, го казах и пред медиите вчера, може би грешката е моя, че разговарям пред медии, за да ми накъсват разговори и да вадят думи от контекста. Според мен този, който трябва да даде най-правилно становище е инвеститорът. Аз не съм инвеститор, не съм давал разрешително за строеж, не съм главен архитект, не съм го протестирал пред съда. Ще изпълня всички указания на съда, заключи екоминистърът.

Не прилича на защитна стена, но няма да го спра, отсече Димитров за строежа на Алепу

Екоминистърът Емил Димитров заяви пред журналисти в Бургас, че няма да спре строежа на Шифьорския плаж в местността Алепу. Tой подчерт...

Социалистите не бяха доволни от отговора на екоминистъра и поискаха да си подаде оставката, защото не предприема действия срещу еконарушенията.

"Редно е Емил Димитров да си подаде оставката, ако не предприеме действия срещу еконарушенията - иначе поема по пътя на предшественика си, посочи червеният депутат Манол Генов.

„Ние от БСП със сериозна тревога алармираме, че в страната ни, благодарение на управлението на тази коалиция, се развихря нова сериозна епидемия. Срещу нея няма как да се предпазим с дезинфектанти, маски или социална дистанция. Става дума за наглостта, с която пагубно се изгребва българската природа. Погазват се закони през застрояване на Българското Черноморие. Нехайно е умишленото бездействие на МОСВ. Вместо МОСВ да вземе бързи и адекватни мерки в защита на екологията ,хората и закона, всички ставаме свидетел на безпрецедентна министерска наглост“, каза още Манол Генов.

Народният представител от БСП обърна внимание, че министър Емил Димитров със завидно юнашко самочувствие е заявил, че няма да спре съмнителния строеж в местността Алепу, защото нямал намерение да става екологична бухалка.

„Не, г-н министър, не сте бухалка, но с бездействието и с отказа да защитите закона, екологията и огромния обществен интерес, ставате маша в ръцете на съмнителни интереси, през които непрекъснато, умишлено и настъпателно продължава да се унищожава природата на Българското Черноморие. Изтече времето, в което трябваше да изберете дали да бъдете министър и да водите откровени действия в един такъв тежък ресор. Оказва се, че май ще останете фигурант за изкарване на мандата“, подчерта още Манол Генов.

Протест пред РДНСК в Бургас заради Алепу и застрояването на Черноморието

Този петък, 12 юни, от 18:45 часа в Бургас, пред сградата на РДНСК, ще се проведе мирен граждански протест в защита на нашето Черномори...

„Ако отказвате да изпънявате това, за което сте назначен, ние от БСП ви съветваме тихичко, по най-бързия начин да се оттеглите“, обяви Манол Генов.

Според него казусът Алепу е доказало безочието. „Обществото ври. Г-н министър, спите ли спокойно, сънувате ли внушителни хотелски постройки на това място, върху мистериозни подпорни стени. Същите, за които вашият коалиционен партньор се зарече, че ще бъдат къщички за птички. Имате ли елементарен респект от българската прокуратура, която разследва същия този строеж?“, попита още депутатът от БСП.

„Или забравяте защо сте на този пост и как той бе овакантен. Не е ли време да се ядосате на екологичните инспекции по места, както и на слепия държавен строителен контрол, който стиска очи, за да не види системните нарушения по строителството на Българското Черноморие“, каза той. Манол Генов посочи, че става въпрос за унищожени гори, местообитания, защитени зони, екологични катаклизми.

„Имаме ли министър, който да има куража, да заеме позиция със скандала с незаконния строеж край Синеморец, който погазва и Закона за Черноморското крайбрежие и Закона за биоразнообразието. Строи се направо върху скалите. Не е нужно да бъдете екологична бухалка, трябва да знаете, че това е изключителна държавна собственост“, допълни още Манол Генов.

По думите му багери съсипват безвъзвратно поредните дюни този път в природен парк „Странджа“ към Ахтопол.

Защитата на съпруга на Захариева за строежа: На Алепу природа няма

На плаж Алепу природа няма. Тя е унищожена от свлачището. Имахме избор - или да оставим там кратер, или да създадем продукт с добавена ...

„Вие стискате здраво очи, за да не видите разгарящия се скандал. Медийно разследване покрай съмнително държавна замяна на Свети влас? Екологичната бухалка май ви е била в джоба, удобно прибрана. Преди десетина дни МОСВ изключва част точно от този имот от защитената зона НАТУРА 2000. Там се оказва, че е имало строеж от друг вид. Ние от БСП питаме, г-н министър, не знаем кой иска да сте екологична бухалка, но постът ви задължава да бъдете защитник на зелените ресурси на България, а не помагач и ли неволен свидетел на тяхното унищожаване. Ако не знаете това, си тръгнете на време, защото едва ли сте забравили, че министри носят наказателна отговорност за умишлено бездействие“, заяви Манол Генов, цитиран от Фокус.

Той посочи, че БСП няма да спести и грандиозния скандал за замърсяването на Варненското езеро.

Според него от сателитните снимки се вижда, че замърсяването е стигнало до устието на Камчия, но за министъра това не е проблем. „Ако наистина искате да останете на поста си, нека да имате смелостта да понесете отговорността къде е министерството и как е допуснало да бъде унищожена гнездова колония на големи корморани на Северното Черноморие. Близо 200 птици са загубили потомство“, допълни още народният представител от ПГ на „БСП за Българи“. Той посочи, че гората на брега на Дуранкулашкото езеро е изсечена, нищо че попада в НАТУРА 2000.

„Списъкът с най-драстичните еконарушения, пред които министърът на екологията си затваря очите, е все още отворен. Могат да се добавят в него и други сериозни нарушения. Арогантността, г-н Димитров, не може да се крепи на коалиционния имунитет, с който вие така комфортно сте обзаведен“, каза Манол Генов и призова той да поеме отговорност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com