Средствата за отбрана стават все по-малко, казва военният министър

6201
Средствата за отбрана стават все по-малко, казва военният министър

Военният министър Ангел Найденов съобщи, че текущата издръжка в Министерството на отбраната е до критичния минимум в резултат на непрекъснатото намаляване и орязване на средства, предаде БГНЕС.

Найденов определи като положително осигуряването на 100% на средствата, необходими за издръжка на личния състав. Според него много изкривена е структурата на разходите в отбранителното ведомство - 74% са предназначени за издръжка на личния състав, 21 на сто са за текуща издръжка, само 5% са за капиталови разходи.

Недостигащите финансови средства са в рамките на 140 млн. лв., каза още Найденов. Според Найденов това означава, че или част от поетите ангажименти няма да бъдат изпълнени, или са необходими допълнителни средства. Те не могат да бъдат осигурени с преструктуриране на разходите в рамките на Министерство на отбраната, трябва да се разчита на средства от бюджета на страната, каза Ангел Найденов. По думите му възможно е да се търсят резерви в бюджета на отбраната, но подобна стъпка е съпроводена с непосилни усилия.

Дори и в тази ситуация при максимално напрежение на военнослужещите, на цивилните служители в Министерство на отбраната, ние сме в състояние да реализираме своите отговорности и задачи, подчерта Найденов. Според него армията не може да бъде непрекъснато обект на съкращения, на отлагане на проекти и на постоянен финансов недоимък. Поне тази година не можем да си позволим да стартираме никакви нови проекти, категоричен е Ангел Найденов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com