Стачна готовност е обявена в Софийския районен съд

3805
Стачна готовност е обявена в Софийския районен съд

Съдии и съдебни служители от Софийския районен съд са в стачна готовност заради тежките условия, при които работят от години, съобщи БНР, цитирано от БГНЕС.

Не за първи път съдиите в най-натоварения и най-зле битово уредения съд заплашват да спрат работа. Не за първи път чуват и обещания за спешни действия. От разноцветни правосъдни министри и от различни състави на Висшия съдебен съвет.

Поредният председател на Районния съд Методи Лалов получи обещанието от новия правосъден министър и от новия Висш съдебен съвет да се намерят пари за преместването на магистратите в обещаните им миналото лято от тогавашния премиер Бойко Борисов и тогавашния правосъден министър Диана Ковачева специални сгради. За ремонти бяха отпуснати милиони левове, но темповете им бяха забавени при дефицит на пари, включително и за специфичното съдебно оборудване.

Методи Лалов предупреди съдебните кадровици, че търпението на съдиите и администрацията от безобразните условия на работа е на изчерпване и напомни, че резултатът е бавно правосъдие. "Ако продължаваме да бавим дела, ще ни съдят в Страсбург. Държавата плаща във всички случаи. Не е ли по-добре да харчим разумно за щатове и сграда на съда, отколкото за осъдителни присъди в Европейския съд за правата на човека", попита председателят на Софийския районен съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com