Станишев: КС потвърди, че управляващите крадат

4720
Станишев: КС потвърди, че управляващите крадат

КС реши, че не може да има трансфер на средства от НЗОК към МЗ, съобщи днес на брифинг в НС лидерът на БСП Сергей Станишев.

И коментира, че за пореден път КС наказа противоконституционна дейност на това правителство и това мнозинство в една ключова сфера, която засяга здравеопазването и бюджета на НЗОК за 2012 г. и на държавата. Предишното правителство натрупа голям резерв на Здравната каса за нуждите на здравеопазването и за здравна реформа – 1 млрд.и 400 млн. лева, уточни той. Тези пари бяха национализирани от ГЕРБ, категоричен бе Станишев.

Още в края на миналата година беше отправено нашето искане до Конституционния съд за обявяване на противоконституционен на чл. 1 от Бюджета на НЗОК за 2012 г., припомни червеният лидер. Днес има публикувано решение на КС, който потвърждава нашето искане и обявява тези членове от Закона за бюджета на НЗОК за противоконституционни. Това е потвърждение на нашата теза, че управляващите в продължение на три години крадат парите за здравеопазване на всички българи, отсече Станишев.

Като напомни, че от началото на управлението на ГЕРБ 122 са законодателните текстове, обявени за противоконституционни. Според него ще се наложи не само да бъде увеличен след това решение Бюджета на НЗОК за 2012 г., но и целият бюджет да претърпи промени. От предвидените общо 120 млн. лв. за трансфер към МЗ тази година вече половината са отишли от НЗОК към министерството.

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com