Станишев: Отстояхме, че в сигурността не бива свръхконцентрация на власт

3200
Станишев: Отстояхме, че в сигурността не бива свръхконцентрация на власт
Лидерът на БСП че в този сектор трябва да има баланс на отговорностите между отделните институции

Радвам се, че отстояхме тезата, че в сектора за сигурност не бива да се допуска свръхконцентрация на власт. Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност към президента, предаде БГНЕС.

Той посочи, че в този сектор трябва да има баланс на отговорностите между отделните институции. Лидерът на БСП подчерта, че в предния доклад на вицепремиера не е фигурирало приемане на общ устройствен закон за службите, а първо да има такъв за трите служби поотделно. Според Станишев, ако е прието това предложение да се приемат закони за трите служби, то това е щяло да доведе до липса на взаимодействие между службите и необходимостта те да се пренаписват, след като се приеме общ закон.

Станишев изброи, че са отпаднали някои предложения в доклада на Цветан Цветанов, които и според лидера на БСП са "неразумни и не в компетентността на КСНС". Като такива той изброи това колко да бъдат членовете на Съвета по сигурност към МС. "Принципно неговата работа също трябва да бъде уредена със закон, а не с подзаконов нормативен акт", каза Станишев.

БСП подкрепя реформите заради постигнатото съгласие, но критикувала липсата на анализ за сектора, какъвто трябва да има и според стратегията за национална сигурност.

Лидерът на БСП обясни защо не приемат доклада на енергийния министър Делян Добрев. Според Станишев се е приело абсолютно изпразнено от съдържание становище, в което се заобикаля въпросът за "Белене" и за бъдещето на ядрената енергетика в България. Тъй като според него няма отговор на този въпрос, правителството хвърля димки. "Седми блок на Козлодуй е неизвестна перспектива, на неизвестна цена, дали изобщо технически може да се направи там, то няма никакъв анализ за това. Има анализ от времето на Тодор Живков", каза лидерът на БСП.

БСП продължава да се съмнява, че управляващите не се отказват от добива на шистов газ. Станишев заяви, че е обърнал внимание на енергийния министър Делян Добрев, че в докладът му има текстове, които са рискови и отварят вратички. Министърът отговорил, че това не е така, но БСП продължават да има своите опасения.

Редактор: Ивайло Кючуков

КСНС ще заседава на всеки три месеца

Искам да ви уверя, че заседанията на КСНС ще се провеждат редовно. Веднъж на три месеца така, както е предвидено в закона, а не единс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество