Станишев търси подкрепа от всички срещу Борисов

5113
Станишев търси подкрепа от всички срещу Борисов
Бившият премиер на страната смята, че демокрацията в България е заплашена

Ще търсим взаимодействие от всички партии срещу авторитарния начин на управление на министър-председателя Бойко Борисов. Това каза в Хисаря лидерът на БСП Сергей Станишев, предаде БГНЕС.

Бившият премиер на страната смята, че демокрацията в България е заплашена, а медиите много спокойно приемат това нещо. Според лидера на социалистите всеки, който се опитва да дестабилизира БСП откровено работи за ГЕРБ. "Ще търсим активно взаимодействие между опозиционните сили в парламента, защото в България се установява едноличен режим, който иска да превърне страната в авторитарна държава на министър-председателя. Демокрацията е под заплаха", аргументира се Станишев.

Борисов: Благодаря Станишев, но преди 10 дни знаеше какво ще е!

Премиерът Бойко Борисов реагира на поредната оценка от страна на лидера на БСП Сергей Станишев. "Браво на председателя на ПЕС Сергей С...

Такова безхаберие, такова разпадане на държавността не е имало никога в нашата страната. Вече и влаковете не тръгват от Централна гара. Този на пръв поглед дребен инцидент - нямало локомотив в БДЖ, показва разпадане на множество системи, резултат от управлението на ГЕРБ, заяви още Сергей Станишев. Изобщо, каква е кадровата политика на това правителство, попита Станишев и припомни смените на началниците на ДФ "Земеделие", скандала с Калина Илиева, случаите с Агенцията по рибарство. Той обвини правителството, че прави само PR изпълнения. Погледнете Министерство на земеделието – пълно безхаберие, скандал след скандал, лобистки закони, работа за определени фирми на министър Найденов и пълен кадрови хаос, посочи Станишев. Като друг пример за лошата работа на МЗХ Станишев посочи и последният гаф, както той се изрази, "прочутият джентълмен, който бил равен на Бил Гейтс, защото няма висше образование", а именно отстранения ръководител на "Напоителни системи" Георги Харизанов. Според Сергей Станишев не е обществен интерес храносмилането на министъра на земеделието, а кой носи отговорност за лошата работа в МЗХ.

"Има независима комисия от народни представители по отношение на случая "Перник", той е един от скандалните случаи в работата на ръководството на МВР. Нека тя извърши своята дейност, но ние ще зададем достатъчно въпроси и питания към министър Цветанов. Нашето мнение е, че вече има достатъчно критична маса на гафове, провали, които да водят до вот на недоверие към правителството. Но ние ще се съобразим с мнението и на другите опозиционни сили", заяви лидерът на БСП и допълни, че е крайно време да има разделителни линии – кой е "за" и кой се противопоставя. Според Станишев всеки един от провалите на министър Цветанов, сам по себе си, е достатъчен повод за искане на вот на недоверие. "Като системен проблем в управлението той се очертава като фигура, която носи отговорност за много от провалите", посочи Станишев, визирайки вътрешния министър.

Президентът Първанов е един от най-успешните политици в БСП, отговори Станишев на въпрос за отношенията им с бившия държавен глава. Не се съмнявам, че на Конгреса и президентът, като делегат по право, ще се включи и ще каже своите виждания, а съответно Конгресът ще избере ръководство на партията, коментира още Сергей Станишев. "Не виждам драма и нямам намерение да водя битки или сблъсъци с президента – това е вредно за БСП", добави Станишев. Той е категоричен, че който се опитва да прокара разделителна линия между него и Георги Първанов ефективно работи за Бойко Борисов.

Станишев припомни, че когато ГЕРБ са дошли на власт не са обещали екстри за администрацията, а се е случило точно обратното и като пример той даде оставката на управителя на НЗОК Нели Нешева заради нейните 12 хиляди лева бонуси само за година. "Освободената ръководителка на Агенцията по вписвания – близо 50 хиляди за половин година. Къде се е видяло това?", допълни лидерът на БСП. Той добави, че още днес ще внесат искане в Народното събрание за изслушване на финансовия министър Симеон Дянков за общия обем допълнителни средства, които се изплащат на чиновниците на администрацията и на различните агенции.

Станишев повежда европейска конференция за ново АКТА

Оттеглянето на правителството от споразумението АКТА е победа за гражданското общество в България, за хората, които не се страхуват гла...

Финансовото състояние на страната се влошава все повече, защото две и половина години ГЕРБ не мислят как да увеличат приходите в хазната, а само консумират. Оставеното им наследство вече е изядено, заяви бившият министър-председател. Той прогнозира рязко спадане на държавния резерв, което ще повлияе на доверието към нас като финансово стабилна държава, дестабилизация и невъзможност за изплащане на пенсии и "още по-лоши новини за българските граждани". Правителството увеличава задлъжнялостта, което е абсолютно неприемливо и ние ще се противопоставим на този грабеж, заяви Сергей Станишев. Той добави, че БСП ще предложи законодателни предложения срещу младежката безработица.

Социалистите провеждат семинар в Хисаря, с участието на ПГ на Коалиция за България, членове на ИБ на НС на БСП, евродепутати, коалиционни партньори, на който се обсъждат управленските проекти на партията, инициативите на групата в парламента, проблемите в изборното законодателство и др. Що се отнася до обсъдените въпроси и взетите решение на него, Станишев заяви, че са стигнали до добри и конкретни решения и определено е имало нужда от такава "мозъчна атака на групата" от гледна точка на техните приоритети.

Станишев отбеляза, че навлизаме в решаваща фаза и остава година и половина до изборите, в рамките, на която ще се търси обединяване на всички усилия срещу ГЕРБ. Основният извод за кондицията на групата е, че тя е много по-различна и по-добра отколкото е била в началото на 41-вото Народно събрание. По думите на Станишев, БСП има нужда от ново качество на опозиционност, което да достига по-големи резултати в битката си срещу ГЕРБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Натоварен трафик по границите с Румъния
Натоварен трафик по границите с Румъния

Интензивен е трафикът за товарни автомобили на някои от граничните контролно-пропускателни пунктове (ГКПП) по границата с Румъния. Това съобщават...