Ставаме като Ръсел Кроу в Никополис

6338
Ставаме като Ръсел Кроу в Никополис
Туристи се пременяват като гладиатори чрез сцени от древноримския живот, които ще оживеят край Гърмен

Туристи ще могат да се почувстват като "Гладиатор"-а Ръсел Кроу чрез сцени от древноримския живот, които ще оживеят в античния град Никополис ад Нестум край Гърмен. Наши и чужди туристи ще се обличат в премени, характерни за живеещите в Рим през 1-2 век.

Те ще могат да вземат в ръцете си и точни копия на оръжията от онова време, съобщи сайтът за Чудесата на България.

Вкарваме Рупите в ЮНЕСКО

Българският Ерусалим, както петричани наричат местността Рупите, е сред чудесата на България и има място в ЮНЕСКО. Така местните ще защ...

Въоръжени и пременени ще се снимат за спомен насред разкопките на древното селище. Ще имат възможност да стрелят с лък.

Това са част от предвидените атракциони след реализация на проекта „Развитие на природни и исторически атракции „Никополис ад Нестум”. Той е на стойност 2 350 400 лева и бе одобрен за финансиране. В последните няколко години древните разкопки бяха оградени, поставиха се наблюдателни камери и бяха извършени частични проучвания на терена. Освен възпроизвеждане на сцени от ежедневието на древните жители, посетителите ще се возят с ретро влакче от древния град до минералните бани в село Огняново и обратно. Туристическият трен ще бъде облепен с рекламни материали за другите исторически и културни забележителности в региона.

Древният град Никополис Ад Нестум е построен в късноримската епоха, през 106 година, от император Траян в чест на победата му над даките. Никополис ад Неструм е един от малкото запазени антични градове в България и единствен в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. Обявен е за археологически и архитектурен паметник. Срокът за изпълнение на проекта за превръщането му в туристическа атракция е две години след определяне на изпълнител на проекта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Най-важното за деня, 16 юни 2024 г.
Най-важното за деня, 16 юни 2024 г.

Редакционният екип ви представя най-важните новини за изминалия ден, 16 юни. МИР ЗА УКРАЙНА И ВРЪЩАНЕ НА УКРАИНСКИТЕ ДЕЦА: ПРИКЛЮЧИ СРЕЩАТА...