Стефан Янев и НСОРБ обсъдиха децентрализацията на общинските бюджети

1067
Стефан Янев и НСОРБ обсъдиха децентрализацията на общинските бюджети
Снимка: Facebook - Иво Димов

Днес проведохме работна среща с колегите от УС на НСОРБ с министър-председателя Стефан Янев и министри. Темите, които обсъждахме са изключително важни и засягат в голяма степен общините. Това съобщи във Facebook кметът на Димитровград Иво Димов.

"Изразих тревогата от забавянето на плащанията за извършени и приети дейности по някои от оперативните програми и това, че се блокират средства, които при големите проекти, сериозно рефлектират върху работата на общините и на бизнеса. Обърнах внимание на множеството случаи на различно третиране при налагането на финансови корекции и не разбирам това безсмислено въртене на публичен ресурс от общините в държавата и обратно, когато става дума за публични проекти. С колегите кметове очакваме да бъде намерена нормална форма на диалог с Управляващия орган на регионалната програма", съобщи още Димов.

Парите за зимата тръгват към общините следващия месец

От следващия месец общините ще получат средства за зимното поддържане. Това стана ясно след среща на служебния министър председател Сте...

На срещата министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова е информирала, че във ведомството вече е направен частичен анализ на проблемите, с които се сблъскват бенефициентите при работа с Управляващия орган на ОПРР. Предстои поредица от обсъждания, за да бъде изграден изцяло нов модел на оперативна комуникация на публичните бенефициенти с УО на програмата. Дискутирани са били и теми, които касаят пряката връзка на общините с МРРБ по отношение на координацията на различни въпроси, в това число и на ОП „Региони в растеж“, всички нейни инструменти и механизми, които могат да подобрят бързото и качествено изпълнение на проектите, по които бенефициент са общините.

"Най-важната от обсъжданите теми бе децентрализацията на общинските бюджети. Това, което договорихме с министъра на финансите, е още от следващата седмица да заработят работни групи с НСОРБ в рамките на които ще бъдат договаряни конкретните параметри на бюджетните взаимоотношения между държавата и общините", обяви още Димов.

Разбиране има и за важността да бъдат разширени финансовите параметри на заложените в Плана за възстановяване и устойчивост мерки за обновяване на уличното осветление в населените места. Освен инвестиции в сигурността на гражданите, мярката е от ключово значение за постигане на дълготраен ефект при разходите за електричество на общините. Макар и с коригирани параметри са заложени значителен обем от дейности, които предстои да бъдат реализирани от самите общини: обновяване на публичната инфраструктура – училища, здравни заведения, културни обекти, за изграждане и разширяване на ВиК мрежа, за екологичен транспорт, за сградно обновяване и др. НСОРБ изрази готовност съвместно с правителството да пристъпи към разработване на механизмите за изпълнение на проектите от Плана за възстановяване и устойчивост, за да започне своевременно и необходимата подготовка за тях като предпроектни проучвания, проектиране, възлагане и др.

"Предмет на обсъжданията ни бяха и провеждането на предстоящите избори на предстоящите избори за парламент и президент и неотложните задачи преди началото на зимния сезон", съобщава Иво Димов.

Кметът на Димитровград: Първите индустриални или икономически зони са факт и работят успешно

Първите индустриални или икономически зони са факт и работят успешно, а привличането на инвеститори е приоритет в работата на всеки еди...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Министерство алармира за опити да се опорочат изборите

Красимир Симеонов: Българската азбука е вълшебна, магическа, сакрална (ВИДЕО)

Старт на летния сезон за 2024 г. - не се очакват туристи от Русия, Украйна и Молдова

Ваня Григорова: Повсеместна е тревогата на хората от поскъпването на тока

В Европейския месец на многообразието Kaufland България получи наградата за Diversity & Inclusion

Кирил Петков и гардовете на НСО са разпитани за катастрофата със загинал човек

Времето утре - 18 май 2024 г.

БНБ пуска сребърна възпоменателна монета „100 години лека атлетика в България“ (СНИМКИ)

Над половината българи нито се интересуват от театър и кино, нито ходят в библиотеки

НСО призова да не се правят спекулации около катастрофата с Кирил Петков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество