Стридите в Черно море пред изчезване

6640
Стридите в Черно море пред изчезване
Снимка: Getty Images/Guliver

Популацията на стридите във водите на родното море прогресивно намалява. Причината - безразборното разораване на дъното, споделят специалисти по морската фауна, предаде Дарик.

Според справочниците, в Черно море се срещат 2 вида от род Оstrea. Големината им достига дължина 7 - 8 cm и ширина 5 - 6 cm. Единият вид живее в по-плитки води. Този вид наричат каменна или скална стрида. Другият се среща на дълбочина около 20 m. Подобен екземпляр е изложен в експозицията на Природонаучния музей. Сега обаче единичните бройки стриди, на които се натъкват наши рапанджии, достигат миниатюрни размери.

Земетресение в Черно море

Земетресение с магнитуд 4,5 по скалата на Рихтер е регистрирано на територията на Черно море, предава БГНЕС. Земният трус е усетен в 3...

Количествата на мекотелите, които се срещат у нас, и без това са минимални и са без стопанско значение. Заради траленето обаче местообитанията им сега са на път да се превърнат в мъртва зона и скоро те съвсем да изчезнат.

Другата причина за това е проникването на чужди видове в Черно море, казва Светла Далакчиева, главен уредник на Природонаучния музей в Бургас.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com