Суперлукс от НСО: Бронирани коли за тримата с най-много власт в България

5984
Суперлукс от НСО: Бронирани коли за тримата с най-много власт в България
Снимка: БГНЕС

Суперлуксозни и бронирани срещу взривове коли ще возят тримата първи в страната – президент, премиер и председател на Народното събрание. Новите "Мерцедес"-и трябва да пристигнат в България до края на този месец.

Договорът между Националната служба за охрана и фирмата "Силвър Стар Ритейл" ЕАД – София, собственост на Халед Ахмад ал Джуфали от Саудитска Арабия, е подписан на 31-ви март миналата година. Той е за доставка на три бронирани автомобила от „Мерцедес-Бенц“ АД, Германия.

Държавна тайна

Общата стойност на доставката е 2 559 720 лв. без ДДС. Единичната цена на всеки от трите автомобила е 853 240 лв. без ДДС, или 1 023 888 с ДДС. Срокът за изпълнение на договора е 10 месеца и изтича в края на януари месец т.г. Още: НСО търси охранители, шофьори и автомонтьори, ето колко са новите работни места

"В резултат от обществената поръчка следва да бъдат доставени три броя бронирани леки автомобили от висок (представителен или лукс) клас на Националната служба за охрана, за целите на осъществяваната от нея нормативно установена охранителна дейност съгласно ЗНСО", се сочи в документацията по проведена от Националната служба за охрана обществена поръчка.

охрана, НСО

Техническите и функционални изисквания за бронираните леки автомобили, включително за енергийните аспекти и въздействието върху околната среда през целия жизнен цикъл на колите, са класифицирани като "държавна тайна" с ниво на класификация за сигурност на информацията „поверително“. Още: След заплахи: Министърът на електронното управление е с охрана

От договора е видно, че автомобилите ще са със сертификати VPAM - BRV за ниво на защита от куршуми, и сертификат VPAM - ERV за балистична устойчивост – срищу взрив на покрива, на пода и отстрани.

Охрана

Справка в Закона за НСО сочи, че на президента, председателя на Народното събрание и министър-председателя в страната се осигуряват всички видове охрана. На вицепрезидента се осигурява охрана по местоживеене и месторабота, лична охрана и специализиран транспорт в страната. На главния прокурор в страната се осигурява лична охрана и специализиран транспорт, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост - лична охрана. Още: "Продължаваме промяната" потвърди, че Кирил Петков е с охрана

Поръчката е възложена по специалните правила за възлагане на поръчки в областите „отбрана“ и „сигурност“. Проведен е предварителен подбор, при който са подадени само две оферти. Едната е от „Силвър Стар Ритейл“ ЕАД, а другата – от чешката компания SVOS, spol s.r.o.

Видно от публикуваните протоколи, в документите на кандидата от Чехия са били констатирани липси, непълноти и несъответствия. Даден му е бил срок да отстрани проблемите, но той не се е възползвал от възможността да го направи.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Каракачанов: Държавата трябва да се погрижи за земеделските стопани и да изгради ефективна защита от градушките

Коментар №3 на седмицата: А защо Малкович не постави "Под игото"? Ще се съизмери с "Хъшове"

Коментар №2 на седмицата: След интервюто с Диков: 3 въпроса, които Кирил Петков е добре да изясни

Коментар №1 на седмицата: Завръщането на легендарния лечител и мъченик Мангъров

Атлантическият съвет на България разкритикува освобождаването на Вяра Тодева

Военните ни обезвредиха боеприпас, открит в София

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com