Световен ден за борба с рака: 4 мита за коварната болест

37015
Световен ден за борба с рака: 4 мита за коварната болест
Снимка: Thinkstock

Развенчаване на 4-те мита за рака е темата на Световния ден за борба с коварната болест, който отбелязваме на 4 февруари.

Инициативата е на Световната здравна организация към ООН, а целта е да повиши обществената ангажираност към опасната болест, която е един от основните фактори, причиняващи смърт в световен мащаб. Д-р Венета Котева, медицински онколог в „Централ Онко Хоспитал“ - Пловдив, първата частна онко болница в страната, посочва аргументи от дългогодишната си лекарска практика, с които развенчава 4-те основни погрешни схващания за болестта:

Честото пиене увеличава риска от рак на кожата

С до 50% се увеличава рискът от рак на кожата при честата употреба на алкохол. Това установи британско проучване. Учените отбелязват, ...

Мит 1: „Ние не трябва да говорим за рак“. Неговоренето е свързано с народопсихологията. Българите са суеверни и смятат, че когато споменат злото, то идва. Властва и принципът „това на мен няма да ми се случи“. А трябва да се коментира това социално значимо заболяване, защото ракът е на второ място в ЕС като причина за смъртност след сърдечно-съдовите заболявания и честотата му тревожно нараства. С най-голяма честота са злокачествените заболявания на млечната жлеза при жените – засягат всяка 8-ма жена и ракът на простатната жлеза и белите дробове при мъжете. Следват туморите на дебелото и правото черво и гинекологичните злокачествени заболявания при жените.

Ние трябва да говорим за рака, подчертава д-р Котева, защото говоренето включва превенцията му. Трябва да говорим за рака като за хронично заболяване, трябва да се знае, че открити в ранен стадий много от злокачествените тумори могат да бъдат лекувани ефективно.

Избягването на темата за рака предизвиква негативни вярвания, нагласи и поведения, които увековечават митове за болестта, предизвикват страх и дори възпрепятства превенцията, пречи на хората да търсят ранно диагностициране и лечение.

Какво би могло да помогне: Психологическата помощ при този тип заболявания е необходима, както за болния така и за близките, казва д-р Котева. „Централ Онко Хоспитал“ е първата болница в страната, която въведе безплатната психологическа консултация като част от процеса на диагностициране и лечение.

Мит 2: „Няма признаци или симптоми на рак“. Това не е вярно и фактите го доказват. Много пациентки идват при нас след като са открили бучки на млечната жлеза при опипване, когато са били под душа или в легнало положение, посочва д-р Котева. При примес на слуз и кръв в изпражненията задължително трябва да се потърси лекар-специалист, защото може да са симптоми за тумор на дебелото черво. Нормално е всеки човек да се самоизследва. Има признаци за болестта, за които можем да прочетем дори в интернет.

Учените се връщат към бактериалната ваксина от XIX в. за лечение на рак

В търсене на лек срещу рак учените се връщат към бактериалната ваксина, разработена в края на XIX век. По предварителни данни се очакв...

Самонаблюдението е част от превенцията, то е най-важното за по-ранната диагноза. Превенцията включва скрининг на най-честите локализации на рака. При мъжете над 45 години е задължителен тест на простатно специфичния антиген PSA, при жените цитонамазка на всеки 6 месеца, независимо от възрастта, а след 50 години – мамография на всеки 2 години ако има показания.

Мит 3: „Нищо не мога да направя, за да се предпазя от рак“. Медицината не е безсилна - има карциноми, които са абсолютно лечими, особени когато са хванати в ранен стадий. Това е свързано с превенцията. Фамилните лекари трябва да се включат и да просвещават пациентите.

Рискът за развитие на болестта може значително да бъде намален ако: Спрете тютюнопушунето и избягвате помещения, където може да станете пасивни пушачи, не злоупотребявате с алкохол и по-специално с концентрирани напитки, избягвате прекомерното излагане на слънце, редовно ходите на профилактични прегледи, наблягате на физическата активност и нямате наднормено тегло.

Мит 4: „Аз нямам достъп до лечение и превенция на рака“. Всеки може да си осигури превенция с адекватното съдействие на фамилния лекар. В седмиците около големите християнски празници болница „Централ Онко Хоспитал“ винаги прави безплатни консултации, за които медиите информират предварително. В пресата може да се научи и за специалните национални програми за профилактика на определени туморни локации.

Всеки има достъп до лечение – има достатъчно болници и пътеки, които обхващат оперативното лечение, химиотерапията, лъчелечението. В „Централ Онко Хоспитал“ приемаме пациенти от цялата страна и никой не доплаща и лев за лекарственото лечение на злокачествени заболявания, подчертава д-р Венета Котева.

Чаша доматен сок на ден предпазва от рак на гърдата

Доматеният сок помага за произвеждането на хормона, за който се смята, че предпазва от рак на гърдата. "Ползата от приемането на много...

Онкологията е най-бързо развиващата се медицинска специалност. За няколко десетилетия сме свидетели на появата на терапевтични възможности, които позволяват да се увеличи продължителността и да се подобри качеството на живот при това хронично заболяване. В „Централ Онко Хоспитал“ се прилагат световните стандарти по медицинска онкология, които включват и най-новите направления като прицелна /таргетна/ терапия, която предполага индивидуализиране на лечението при пациентите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com