Световният еврейски конгрес призова за предотвратяването на "Луков марш" в България

2713
Световният еврейски конгрес призова за предотвратяването на "Луков марш" в България
Снимка: Getty Images / Guliver

Вицепредседателят на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер предаде петиция, подписана от повече от 175 000 души на българския министър-председател Бойко Борисов в знак на протест срещу планирания в София от неонацистки групи „Луков марш“, почитащ паметта на местен лидер, имащ близки връзки с Третия райх, пише The Times of Israel.

Факелното шествие почита Христо Луков - тогавашен военен министър и лидер на пронацистката организация на Българските национални легиони, които подкрепят антисемитското законодателство, което лишава евреите от права. Събитието се провежда ежегодно от 2003 г. в столицата София и тази година ще се състои на 17 февруари.

Полицията разцепи на групи Луковия марш

Жандармерията, охраняваща Луковия марш в столицата, разцепи шествието на групи от по 20 души, които вървят отделно една от друга към па...

„Това е неонацистко шествие“, заяви Сингер. „Знаем, че това е маргинален феномен, че българският народ не го подкрепя и правителството не го подкрепя, че кметът на София полага усилия да го забрани, но то продължава“, допълни той.

В петицията, стартирана през януари, българските власти са призовани да забранят шествието, а не просто да не издават разрешение то да се провежда. Сингер е предал отпечатана версия на документа.

„Не трябва да има място на улиците на европейска столица за парад, който почита мъж и епоха, които представляват най-зловещата част от историята ни. В контекста на българската и европейската история разрешаването на „Луков марш“ ще е нещо отвратително“, пише в призива. В него се отбелязва, че през първите 6 месеца на 2018 г. България поема ротационното председателство на Съвета на ЕС.

„В тази позиция българската нация ще трябва да поддържа споделените ценности на ЕС, включително тези на толерантността и отхвърлянето на екстремизма и антисемитизма“, пише в петицията. „Не би било нормално в страната начело на ЕС да се позволи парад с факли, облечени в тъмно сподвижници на мъж и идеология, символизиращи най-тъмният период от ХХ век“, пише в документа, предаде Фокус.

Столична община няма да даде разрешение за Луков марш

Общинските съветници от БСП в София излязоха с декларация срещу провеждането на Луков марш на 14 февруари. Кметът Йорданка Фандъкова за...

Сингер допълни, че пуснатата в интернет петиция е получила подкрепа не само от еврейските организации, но и от „много хора по света“, включително и от български граждани. „Съдейки се по имената, повечето не са евреи“, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Онлайн система с информация за сигнали ще помага на МВР за изборите

Над 340 кандидати за българско гражданство от Русия са подали фалшиви документи

Без конкуренция: Само “Сиела Норма“ иска да осигурява машинния вот

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com