Съдебната власт е задлъжняла с близо 7 млн.лв

14537
Съдебната власт е задлъжняла с близо 7 млн.лв
Снимка: БГНЕС

Задълженията на съдебната власт почти достигат 7 млн. лв. В последните два дни още десет съдилища и прокуратури са изчерпали тазгодишните си бюджети и вече общо 95 съдебни структури са "на червено". Това съобщи председателят на бюджетната комисия на Висшия съдебен съвет Михаил Кожарев, цитиран от националното радио.

Съдилища и прокуратури не могат вече да плащат за ток, вода, обезщетения и вещи лица. Критично е положението в Благоевград, Бургас, Пловдив, Плевен. Съдилищата в София ще издържат до септември, пресметна Кожарев, като добави, че ВАС, например, вече е без пари дори за интернет. Той припомни, че при срещата си със съдебните кадровици преди време премиерът в оставка Пламен Орешарски обещал корекции в бюджета, но това не е било направено. Разговори и обещания е имало и от страна на Петър Чобанов. Същите обещания имаше и при правителството на ГЕРБ, припомни Кожарев.

Местан: Никога не сме се месили в работата на съдебната власт

Ние никога не сме се намесвали в работата на съдебната власт нито по отношение на кадруването (Кокинов моли Борисов, а не ДПС и мен, ...

Дали това не е някаква атака срещу съдебната власт? Ако е целенасочена или умишлена, или пък по друг начин изразена, но в крайна сметка нещо има, което не ми харесва и то не се харесва само на мен. Очевидно не се харесва и на всички работещи в тази система, защото проблемите са сериозни, смята Кожарев.

Той коментира темата по време на редовното заседание на ВСС, на което беше даден старта на процедурата за избор на председател на ВКС. Изборът ще е на 25 септември. Номинации ще се правят следващата сряда и четвъртък. Преди това, се съгласи ВСС, кандидатите ще се представят пред съдиите от ВКС, които, пък, ще ги преценяват през изготвен от тях профил. Гласуването ще стане с електронната система на Съвета, въпреки критиките към този начин, включително и от страна на Европейската комисия. Сред противниците на това гласуване е и настоящият съдия номер едно Лазар Груев, защото не смята, че е достатъчно демократично.

Бюлетината осигурява юридическия смисъл на понятието избор, според мен. Тогава ти в един и същи момент казваш "да" за единия и "не" за другия, без да знаеш каквото и да е становище на другите, и пускаш бюлетината. Вие видяхте, че в Европейския парламент се гласува с бюлетини. Българският народ гласува за българския президент с бюлетини, каза Лазар Груев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com