Съдебната власт критикува изпълнителната в недалновидност, довела до полицейските протести

4375
Съдебната власт критикува изпълнителната в недалновидност, довела до полицейските протести
Снимка: БГНЕС

Поведението на изпълнителната власт води до изостряне на противопоставянето в обществото. Това се казва в изявление в отворено писмо на Съюза на съдиите в България (ССБ) по повод на протестите на полицията срещу орязването на техните социални придобивки.

"През последните дни българското общество става свидетел на поредните опити за противопоставяне и настройване на едни професионални групи срещу други - на полицаи срещу съдии. И това се провокира не от друг, а от правителството", заявяват от ССБ в своя позиция.

Съдиите към властта: Правете реформи и не коментирайте кой да бъде съден

Съюзът на съдиите в България поиска от политиците, коментиращи разработката "Червеи", да насочат усилия за постигане на действителна съ...

Съдиите не одобряват нарушаването на обществения ред, но "от друга страна обаче, напълно споделяме възмущението на полицаите от скрития и лишен от какъвто и да било диалог начин, по който се посяга на техните права чрез преходни и заключителни разпоредби в Закона за държавния бюджет”, подчертават от ССБ.

Тревожно е, че от страна на Министерството на финансите се внасят законодателни предложения, които сочат пълна липса на стратегическо мислене и държавническа отговорност точно относно тези сектори, за които правителството декларира намерение за провеждане на реформи – МВР и съдебната власт, категорични са съдиите.

Според тях „поведението на изпълнителната власт води до изостряне на противопоставянето в обществото и рискува да компрометира реформата на съдебната система и защитата на обществения ред”.

Вчера четирите национално представени работодателски организации заявиха, че силно обезпокоени от вълната от полицейски протести в страната. Безпокойство будят, както начинът, по който се извършват протестите, така и целите на протеста, казаха работодателите в позиция. Бизнесът обаче изрази твърдата си подкрепа за желанието на правителството да започне реформи в сектор "Сигурност".

Бъчварова търси кои точно са били протестиращите полицаи

По непотвърдена информация има издадена заповед от вътрешния министър Румяна Бъчварова, с която се нарежда да се предприемат мерки за ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com