Съдии към прокурори: Между нас няма конкуренция за по-голяма независимост

1670
Съдии към прокурори: Между нас няма конкуренция за по-голяма независимост

Управителният съвет на Съюза на съдиите в България (ССБ) заявява в обръщение до прокурорите, че между съдии и прокурори не съществува конкуренция за по-голяма независимост на едната професионална общност за сметка на другата.

"Обръщаме се към вас по повод опасността същностният дебат за необходимостта от истинска съдебна реформа да бъде изместен от изкуствено противопоставяне между българските съдии и прокурори", казва от ССБ в обръщението си.

Цветанов отряза и хората на Кунева да поставят каквито и да е условия на ГЕРБ

По-реалистичният вариант е да се подпише ново коалиционно споразумение. Може да искам да стана президент на Америка, но не съм американ...

"Искаме да заявим открито, че между нас не съществува конкуренция за по-голяма независимост на едната професионална общност за сметка на другата, а само твърда решимост да отстояваме правото и задължението на всеки един съдия и прокурор в България да решава възложените му преписки и дела въз основа на вътрешното си убеждение и разпоредбите на закона”, заявяват още от Съюза на съдиите.

Вчера, 14 декември, за поредна вечер имаше протест в София. Граждани и юристи се събраха пред сградата на Съдебната палата, за да поискат провеждането на "действителна съдебна реформа".

Днес в 18.00 ч. пред Съдебната палата в София също ще има протест с искания за "истинска и смислена промяна", касаеща съдебната реформа. "Тези промени определят не само работата и ефективността на съдебната власт. Те ще определят нашето бъдеще и това на децата ни за години напред! Тези промени бяха подменени по смисъл и са недостатъчни като обхват. Ние знаем това и настояваме за независим съд, ефективна и отчетна прокуратура, заместник главен прокурор за борба с корупцията, прозрачен в дейността си Висш съдебен съвет. В подкрепа на нашите ясни идеи се подписаха хиляди български граждани. Те могат да бъдат осъществени само с отварянето на нова конституционна процедура", пишат организаторите на страницата на протеста във Facebook.

Утре, 16 декември, парламентът ще гласува на трето четене промените в Конституцията, касаещи съдебната реформа.

Реформаторският блок остава в управлението, ДСБ - в опозиция

Реформаторският блок остава в управлението. Това заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев в кулоарите на парламента, където дойде след като на...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...