Съдии с понижаващи се заплати питат управляващите за "неизвестни промени" в закона за бюджета

4840
Съдии с понижаващи се заплати питат управляващите за "неизвестни промени" в закона за бюджета
Снимка: iStock

Прокарва ли новото правителство по стар и изпитан от времето на Бойко Борисов метод (през преходни и заключителни разпоредби) законови промени, които не иска да бъдат обект на по-широк дебат? Или има недоволство от намекващи това, защото с такива промени им се намаляват заплатите? Този въпрос е налице предвид многото промени в преходните и заключителни разпоредби на законопроекта за Бюджет 2022 година.

Въпросът реално бива поставен от Българската асоциация на съдиите по вписванията (БАСВ). Причината – през преходните и заключителните разпоредби на законопроекта за държавния бюджет за 2022 година тези съдии всъщност стават чиновници в изпълнителната власт. Такива промени има много и са свързани с структурните реформи на изпълнителната власт – в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), Законаза съдебната власт, Закона за кадастъра и имотния регистър, Закона за нотариусите и нотариалната дейност и др.

Сачева: Бюджет 2022 просто печели време на правителството

Заложеното в проекта за бюджет 2022 не е полезно за обществото, а просто печели време на правителството. Така Деница Сачева от ПГ на ГЕ...

Конкретно за съдиите по вписванията – предвижда се създаване на Държавна агенция по вписванията (ДАВ). Тя ще е на подчинение на Министерския съвет и по-специално на вицепремиера по ефективно управление Калина Константинова и ще събере в едно Агенцията по вписванията (сега към Министерството на правосъдието), Агенцията по геодезия, картография и кадастър (сега към Министерството на регионалното развитие и благоустройството), Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване" (също към МРРБ) и Централния регистър на особените залози (също към правосъдното министерство). Във въпросната агенция отиват съдиите по вписванията, които към момента работят към районните съдилища – това ще им намали заплатите. Според съдиите обаче трябвало производството по създаване на имотен регистър да се осъществява в рамките на съответния районен съд към всеки съдебен район и служителите на службите по вписванията да бъдат върнати като такива към районните съдилища.

"В качения проектозакон на страницата на финансовото министерство на 21.01.2022г., преходните и заключителните разпоредби се състоят от 17 параграфа. За сметка на това в Народното събрание е представен законопроект, в който преходните и заключителните разпоредби се състоят от 106 параграфа. Кога и по какъв начин тези 89 допълнителни параграфа са се появили, за нас е загадка. Отворен е въпросът: С решение №42/31.01.2022г. на Министерски съвет кой от двата текста е приет", пишат от БАСВ в отворено писмо.

Заради това от БАСВ казват още следното: "С ежегоден бюджетен закон не може да се "моделират държавните органи и съотношението помежду им съобразно с годишното структуриране на парламентарното мнозинство и малцинство". /Решение № 17 от 01.10.1995 г. по к.д.№ 13/1995 г., Конституционния съд/"

В преходните и заключителните разпоредби обаче я няма идеята министърът на правосъдието да може да упълномощава кметове да представляват държавата по дела. Но министърът на правосъдието ще поеме процесуалното представителство на държавата от финансовия министър.

Любомир Каримански: Инфлацията ще се стабилизира към средата на годината

Около средата на годината се очаква инфлацията да се стабилизира, каза по БНР Любомир Каримански, депутат от ИТН и председател на бюдже...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Жилищата в България: Актуални данни за цените по градове

Срещу тримесечната забрана за улов на бяла мида: Рибари на протест (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com