Съдът на ЕС осъди България заради защитената зона "Калиакра"

6500
Съдът на ЕС осъди България заради защитената зона "Калиакра"
Снимка: БГНЕС

България бе осъдена от Съда на Европейския съюз за неспазване на екологичното законодателство при изграждане на вятърни паркове и други проекти в защитената зона "Калиакра". 

Районът на Калиакра е част от зимните местообитания на световно застрашената червеногуша гъска, като през него преминава и миграционният път на хиляди други птици като белия щъркел и розовия пеликан, обясняват от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

ЕК започна разследване срещу Полша заради свободата на медиите и влияние върху КС

ЕС започва разследване срещу властите в Полша за нарушаване стандартите за върховенство на закона. Безпрецедентната процедура беше заде...

Решението е взето в четвъртък и засега не се предвиждат финансови санкции за страната ни. Очаква се обаче Европейската комисия (ЕК), която заведе делото срещу страната ни, да следи обстойно какви мерки се предприемат за осигуряване на защитата на биоразнообразието в региона и ако не е удовлетворена от тях, може да заведе ново дело, което вече ще предвижда глоби, съобщава Mediapool.

През октомври 2013 г. ЕК предяви пред Съда на ЕС иск срещу България за неизпълнение на задължения за защита на уникални местообитания и видове от голямо значение. Районът е миграционен път и място за почивка на силно застрашени биологични видове, а там е издадено разрешение за изграждане на хиляди вятърни турбини и около 500 други проекти, без да е извършена адекватна оценка на тяхното въздействие върху околната среда. Въпреки че България се ангажира да увеличи защитата на редките биологични видове и местообитания в региона, изглежда се случва точно обратното, констатираха тогава от ЕК. 

До съдебното дело се стигна след като през юни 2008 г. от Българското дружество за защита на птиците подават жалба, че въпросната зона е с недостатъчен географски обхват и обитаващите я защитени птици ще бъдат повлияни негативно от редица бизнес проекти там. Следва тежка процедура по предупреждения, обяснения и поети ангажименти от страна на България, които обаче все не удовлетворяват Брюксел и наказателната процедура стигна финалната си права.

Според взетото сега съдебно решение България е нарушила правото на ЕС, защото не е включила изцяло териториите на орнитологично важните места в създадената през 2007 г. специална защитена зона "Калиакра". Установено е, че тази зона обхваща само две трети от орнитологично важната местност "Калиакра".

Кунева: Очакванията за доклада на ЕК за България са чувствително недобри

Ако трябва да коментирам с една дума: "не са добри". Ако трябва с две думи - чувствително недобри. Така вицепремиерът Меглена Кунева ко...

Освен това държавата е одобрила в нарушение на Директивата за защита на птиците редица енергийни проекти в специално защитената зона "Калиакра". Такива са вятърните централи на "Ей И Ес Гeo Eнeрджи", "Дисиб" и "Лонгман инвестмънт", които са разположени на терени, които е трябвало да бъдат защитени, а не са включени в зоната.

Драстични са нарушенията и при одобряването на вятърните проекти на -дружествата "Калиакра уинд пауър", "ЕВН Енертраг Каварна" и "Вертикал - Петков и с-ие", както и проекта за голф курорт "Трейшън клифс голф енд спа резорт". Тяхното изграждане е позволено в територията на специалната защитена зона в района на Калиакра и специалната защитена зона в района на Белите скали.

От една страна, България не е оценила правилно кумулативния ефект на проектите "Уиндтех", "Брестиом", "Еко Енерджи" и "Лонгман инвестмънт" на територията на орнитологично важното място в района на Калиакра, която не е била, а е трябвало да бъде класифицирана като специална защитена зона, и от друга страна, въпреки това е разрешила осъществяването на проекта "Лонгман инвестмънт", пише в съобщението.

От решението на съда на ЕС става ясно, че през 2012 г. България е обяснила разрешенията за тези проекти с одобряването им преди присъединяването на страната към ЕС или преди включването на съответните зони в мрежата "Натура 2000", поради което, според София, правото на ЕС не трябвало да се прилага към тези територии. Европейската комисия обаче заведе дело, което води до сегашната осъдителна присъда. Според ЕК всяка държава членка на ЕС е определила зони по „Натура 2000“ с цел да се осигури дългосрочното оцеляване на най-ценните и застрашени биологични видове и местообитания в Европа.

Оспорваме забраната на ЕК за улов на калкан и черноморска акула през 2016 г.

България и Румъния оспорват искането на Европейската комисия за забрана през 2016 г. на улова на калкан и черноморска акула, съобщава Б...

"Решението на Европейския съд ни напомня, че законът трябва да се спазва и прилага изцяло. Наяве излиза необходимостта българското правителство да предприеме незабавни действия за отстраняване на въздействията върху засегнатите зони от НАТУРА 2000. Освен това от изключителна важност е всички места от НАТУРА 2000 в цялата страна да бъдат защитени по подходящ начин и правителството да гарантира, че ще насърчава устойчивото развитие в полза на природата и хората, без да допуска реализирането на застрашаващи биоразнообразието проекти“, коментираха от Българското дружество за защита на птиците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com