Съдът в Страсбург допусна жалбата на АКФ срещу отказа на КПКОНПИ да разкрие решенията си

1555
Съдът в Страсбург допусна жалбата на АКФ срещу отказа на КПКОНПИ да разкрие решенията си
Снимка: Getty Images

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) допусна за разглеждане жалбата на Фондация „Антикорупционен фонд“ (АКФ) срещу отказа на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да разкрие решенията си за стартиране на производство за отнемане на незаконно придобито имущество.

За какво е жалбата?

АКФ изпрати жалба до ЕСПЧ на 18 август 2023 г., след като в продължение на повече от година и половина КПКОНПИ не се съобрази със съдебно решение на Административен съд – София град от ноември 2022 г., което я задължава да предостави пълен достъп до решенията си, тъй като те не могат да бъдат служебна тайна.

Решенията са важни, защото именно чрез тях може да се изясни какви проверки са извършени от КПКОНПИ и какви са установените от проверките факти, критерии и правни изводи, довели до образуване на съдебни дела, силно засягащи имуществената сфера на гражданите.

Предисторията

През ноември 2022 г. Административният съд – София град с детайлно аргументирано решение постанови, че решенията за започване на производство по конфискация представляват обществена информация и задължи КПКОНПИ да предостави достъп до тях в 14-дневен срок след влизането на съдебното решение в сила. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Снимка: БГНЕС

Вместо да изпълни съдебното решение обаче, комисията подаде иск то да бъде обявено за нищожно и спря административното производство по предоставяне на търсената от АКФ информация.

Още: Широко затворени очи: Примери с имена как няма осъдени за корупция едри риби в България

През март 2023 г. АССГ отхвърли иска на КПКОНПИ за обявяване на съдебното решение за нищожно. Според съда, цитираните от КПКОНПИ в исковата молба основания не представляват пороци, водещи до нищожност на съдебно решение, а твърдението на комисията, че решението е "неразбираемо", е неоснователно.

Въпреки ясното решение на АССГ за липса на основания за нищожност на решението от ноември 2022 г., КПКОНПИ за пореден път прибягва до процедурни трикове, за да забави разкриването на информацията за решенията си за отнемане на незаконно придобито имущество. През април 2023 г. КПКОНПИ обжалва пред Върховния административен съд решението на АССГ, като по този начин ефективно забавя разкриването им с поне още една година, тъй като първото открито съдебно заседание по делото е насрочено за март 2024 г.

Пробив в Страсбург

„Убедени сме, че допускането на жалбата ни в такъв кратък срок е знак, че за съда в Страсбург защитата на достъпа на българските граждани до публична информация е приоритет“, коментира Лора Георгиева от правния екип на АКФ, след като от фонда съобщиха новината.

„Очакваме това да е само началото на един дълъг процес, който ще защити по категоричен начин правото на гражданите да знаят как работят институциите и в частност - Антикорупционната комисия".

Предвид готвените в момента промени в Антикорупционния закон, АКФ призовава народните представители да приемат текстове, предоставящи "достатъчно гаранции за истинска прозрачност и отчетност в работата на новите антикорупционни органи, които ще заместят КПКОНПИ в настоящия ѝ вид".

"АКФ ще следи развитието на производството пред ЕСПЧ и своевременно ще информира обществеността за резултатите", заявиха от Антикорупционния фонд.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Работно време на хипермаркети Kaufland по време на празниците

КТ „Подкрепа“ организира празнично шествие и концерт

Кой има имен ден днес, 1 май, 2024 г. Честито!

Отиде си именит пловдивски писател

Прогноза за времето - 1 май 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 30 април 2024 г.

Изкарват над 8000 полицаи по пътищата за празниците

Дневен хороскоп за 1 май 2024 г.

Фаза на Луната на 1 май 2024 г.

13-ият “Байк и рън за Чепън” събра 3000 лв. за опазване на вековните дървета в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com