Антикорупционният фонд даде КПКОНПИ на Европейски съд

11325
Антикорупционният фонд даде КПКОНПИ на Европейски съд
Снимка: БГНЕС

Антикорупционният фонд (АКФ) изпрати жалба до Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) заради отказа на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) да разкрие решенията си за стартиране на производство за отнемане на незаконно придобито имущество.

Това се е случило на 18 август тази година, съобщават от АКФ в позиция до медиите.

Още: "Различни аномалии": АКФ сезира прокуратурата за машинации при избора на членове на ВСС

"Изпращаме жалба до ЕСПЧ, тъй като става въпрос за грубо ограничение на правото на достъп до информация от страна на КПКОНПИ, както и за неизпълнение на влязло в сила съдебно решение. Нарушено е правото на достъп до информация от висок обществен интерес, ... тъй като КПКОНПИ почти 2 години отказва да изпълни влязло в сила съдебно решение", заявява Лора Георгиева от екипа на АКФ.

Предисторията

Екипът на Антикорпуционния фонд разказва, че още през ноември 2022 г. Административният съд – София град е постановил, че решенията на КПКОНПИ за започване на производство по конфискация на имущество не могат да бъдат служебна тайна и задължи комисията да предостави пълен достъп до тях. От своя страна решенията са важни, защото именно чрез тях може да се изясни какви проверки са извършени от държавния орган, установените въз основа на тях факти, критериите и правните изводи, довели до образуване на съдебно дело, силно засягащо имуществената сфера на гражданите.

През ноември 2022 г. Административният съд – София град с детайлно аргументирано решение постанови, че решенията за започване на производство по конфискация представляват обществена информация и задължи КПКОНПИ да предостави достъп до тях в 14-дневен срок след влизането на съдебното решение в сила. Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Вместо да изпълни съдебното решение обаче, комисията подаде иск то да бъде обявено за нищожно и спря административното производство по предоставяне на търсената от АКФ информация.

Още: Широко затворени очи: Примери с имена как няма осъдени за корупция едри риби в България

"Дори и при подаден иск за нищожност, КПКОНПИ няма право своеволно да реши да не изпълнява решението на съда и да не разкрива търсената обществена информация. Решението на АССГ е влязъл в сила съдебен акт, задължителен за изпълнение от всички, до които се отнася, включително от административния орган – КПКОНПИ", подчертава още Лора Георгиева от правния екип на АКФ.

През март 2023 г. АССГ отхвърли иска на КПКОНПИ за обявяване на съдебното решение за нищожно. Според съда, цитираните от КПКОНПИ в исковата молба основания не представляват пороци, водещи до нищожност на съдебно решение, а твърдението на комисията, че решението е "неразбираемо", е неоснователно.

"Съдебният състав изцяло възприема аргументите на АКФ, че съдебното решение, чиято нищожност се твърди, е напълно разбираемо и съответно изпълнимо, както и че не са налице никакви пороци, водещи до нищожност. Касaе се единствено за несъгласие на КПКОНПИ с влязло в сила, валидно и правилно съдебно решение. Обстоятелството, че комисията не е съгласна с решението на съда, не я освобождава от законовото задължение да го изпълни точно и в срок. Възприемането на обратното на практика би обезмислило съществуването на правовата държава и ролята на съдебната власт за нейното утвърждаване", добавя Георгиева.

Още: ЕСПЧ: България да плати милиони левове на Симеон Сакскобургготски

Въпреки ясното решение на АССГ за липса на основания за нищожност на решението от ноември 2022 г., КПКОНПИ за пореден път прибягва до процедурни трикове, за да забави разкриването на информацията за решенията си за отнемане на незаконно придобито имущество. През април 2023 г. КПКОНПИ обжалва пред Върховния административен съд решението на АССГ, като по този начин ефективно забавя разкриването им с поне още една година, тъй като първото открито съдебно заседание по делото е насрочено за март 2024 г.

Така ще се окаже, че повече от 2 години след подаване на заявлението за достъп до обществена информация и повече от година и половина след влизане в сила на съдебно решение, задължаващо КПКОНПИ да я предостави, същата все още не е предоставена.

Има ли корупция в Антикорупционната комисия?

"Действията на КПКОНПИ представляват явна злоупотреба с процесуални права. Постановени са решения, в които ясно е отсъдено, че исканата от АКФ информация е обществена по своя характер и няма законови пречки за нейното предоставяне. Налице е надделяващ обществен интерес да се разбере какво е съдържанието на решенията на КПКОНПИ за отнемане на незаконно придобито имущество, какви са мотивите им, каква методология използват. Колкото повече комисията забавя предоставянето на тези решения, толкова повече се засилват съмненията, че ръководството ѝ се страхува от обществената реакция при тяхното разкриване", споделя Бойко Станкушев, директор на АКФ.

Още: За 6 месеца държавата е платила 130 хил. лв. обезщетения по решения на ЕСПЧ срещу България

"Изпращаме жалба до ЕСПЧ, защото са явно нарушени разпоредбите на чл. 10, чл. 13 и чл. 18 от Конвенцията", добавя Лора Георгиева По думите й става въпрос за грубо ограничение на правото на достъп до информация от страна на КПКОНПИ.

"Делата, водени от комисията, представляват злоупотреба с процесуални възможности, които правят неефективни средствата за защита, предвидени в националното законодателство. Съдилищата е следвало да вземат предвид тази недобросъвестност при решаването на делата за спиране на административното производство и за наказване на членовете на КПКОНПИ за неизпълнение на съдебно решение, а не да позволят произвола на комисията. Вместо това, АССГ и ВАС на практика позволиха предоставянето на исканата информация да бъде отложено до окончателното приключване на производството за нищожност."

АКФ за пореден път призовава КПКОНПИ да изпълни влязлото в сила съдебно решение от ноември 2022 г., с което съдът я задължи да предостави достъп до решенията в 14-дневен срок. Призоваваме КПКОНПИ да направи решенията си за започване на производство по отнемане на незаконно придобито имущество публични, както и да работи за по-голяма прозрачност при изпълнение на възложените ѝ по закон дейности.

Още: Дете, затворено 3 години в интернат, осъди България в Страсбург

Какво следва?

Оттук насетне АКФ ще изчакат решението на Европейския съд по правата на човека.

"Чакаме решението на ЕСПЧ, тъй като става дума за дело от ключов обществен интерес, при което залогът е да не позволим с процедурни трикове институциите да се отклонят от законовото си задължение своевременно да предоставят на обществото важна публична информация", заявява Бойко Станкушев, директор на АКФ. По думите му те ще дледят развитието на производството пред ЕСПЧ и ще информират обществеността своевременно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Сериозен ръст на пътуванията на българите в чужбина през март

Проверяваме онлайн къде гласуваме на 9 юни

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com