Съдът вече отменя глоби на тарикатите с къщи за гости

16679
Съдът вече отменя глоби на тарикатите с къщи за гости
Снимка: БГНЕС

Още преди година Върховният административен съд (ВАС) е отменил огромна санкция, наложена на нарушители по скандалната програма с къщите за гости, субсидирана с европейски пари, показва проверка на Mediapool. Причината е, че Държавен фонд "Земеделие" използва незаконна методика за налагане на санкциите, която обрича данъкоплатците да платят от своя джоб за измамите по селската програма.

Делото на фирмата "Ейдън 1" е за отмяна на санкция на ДФЗ за 195 000 лева и е спечелено през април миналата година. Така собствениците на фирмата са запазили за свои лични нужди къщата си за гости, построена с европейски пари. През цялото това време министърът на земеделието Румен Порожанов и ръководството на ДФЗ са знаели за сериозния проблем с методиката, но не са предприели никакви мерки.

Сметката за далаверите с къщите за гости ще бъде платена от данъкоплатците

Санкции за милиони за далаверите с къщите за гости и други нарушения по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) по всяка вероя...

Година след това дело ВАС окончателно прие методиката за незаконна и я отмени.

На този фон Държавен фонд "Земеделие" продължава твърди и сега, че наложените санкции на нарушителите по селската програма няма да бъдат отменени. Твърдението на ДФЗ, публикувано в четвъртък, граничи със съзнателно заблуждаване на обществото, защото юристите на институцията са запознати с делата, които губят.

Странната методика

Преди ден ВАС окончателно обяви за нищожна методиката за определяне на санкциите за нарушения по Програмата за развитие на селските райони (селската програма). Съдебното решение може да отприщи лавина от искания на нарушители за преразглеждане на делата, които са водили срещу ДФЗ за наложените им санкции. Причината е, че методиката е основният акт, въз основа на който са налагани санкциите.

В административните съдилища има и множество висящи дела срещу санкции на ДФЗ, наложени по силата на тази методика. Голяма част от тези висящи дела бяха спрени в изчакване на окончателното решение на ВАС за легитимността на методиката. След като тя беше обявена за незаконна, ДФЗ със сигурност ще загуби тези дела и санкциите няма да бъдат платени.

ДФЗ отрича, че заради калпава методика тарикатите с къщи за гости ще се измъкнат

Методика за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 – 2013г. е част от процедурата за мотивиране при налаган...

Actualno.com се свърза с дирекция "Договориране" в ДФЗ, отговаряща за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР), като зададе конкретен въпрос - ако като лице, реализирало проект по ПРСР, са ни наложени финансови корекции съгласно методиката и това е потвърдено от съда, сега може ли да обжалваме след промяната на методиката. Отговорът беше: "Не можем да коментираме", но с признание, че най-вероятно данъкоплатците ще покрият корекциите, въпреки твърдението, че в дирекцията няма нормативен документ с печат за предполагаемия случай и съответно не може да се коментират хипотези от медиите или Facebook.

Методиката е отменена от ВАС, защото повече прилича на хвърчащ лист, качен на сайта на Държавен фонд "Земеделие", отколкото на нормативен акт. Тя е издадена от директора на ДФЗ, а не от министъра на земеделието, както е нужно по закон. Методиката не е публикувана в Държавен вестник, което е също задължително. Тя няма дори дата на издаване и подпис. Въпреки това земеделците са глобявани по създадените от нея процедури.

Сега ДФЗ твърди, че методиката е само част от процедурата за мотивиране при налагане на санкции за извършени нарушения, но не е основен документ. Фондът обяснява, че основанието за налагането на санкциите е Регламент 1306/2013 на ЕС. "В тази връзка наложените санкции по проекти няма да бъдат отменени, същите остават за сметка на нарушителите", се казва в съобщение на пресцентъра на ДФЗ.

Къщата за гости в Драговщица

Съдът обаче не мисли така. Проверката на Mediapool показва, че твърдението на ДФЗ не просто не е вярно, а вече има отменени огромни санкции на това основание. През април миналата година ВАС окончателно отменя наложена санкция в размер на 195 000 лева на фирмата "Ейдън 1".

Еврокъщите за гости – запазени за хора с власт и пари?

От Асоциацията на къщите за гости разказват, че в бранша от години се говори, че само хората с много пари и власт печелят проекти с фин...

Фирмата печели проект за финансиране на къщата си за гости в село Драговщица (община Костинброд) и получава от ДФЗ европейско финансиране в размер на 195 000 лева. Проблемът е, че къщата за гости най-вероятно не се ползва за бизнес, а за лични нужди. Икономическата експертиза показва 98% неизпълнение на приходите, заложени в бизнес плана на проекта. Това практически означава, че къщата не реализира приходи, т.е. в нея не отсядат туристи. ДФЗ налага 100-процентова финансова корекция и иска от "Ейдън 1" цялата субсидия. Проблемът е, че санкцията е наложена по силата на въпросната незаконна методика.

Фирмата атакува пред съда не санкцията, а методиката - и печели. По делото ВАС обявява, че методиката на ДФЗ никога не е била обнародвана в "Държавен вестник", което я прави незаконна. От съдебното решение се разбира, че няма никакво значение дали хората от Драговщица ползва къщата за гости или за себе си, защото санкцията е наложена "при липсва на валидно материалноправно основание", се казва в решението на ВАС.

Румен Порожанов беше изпълнителен директор на ДФЗ от март 2011 до август 2013 г. и от 27 ноември 2014 г. до февруари 2017 г., след което стана министър на земеделието в третия кабинет на Бойко Борисов. Той зае поста като квота на ГЕРБ, но според запознати реално е номинация на ДПС и Делян Пеевски, както коментира и лидерът на БСП Корнелия Нинова. ДПС отвърнаха, че нямало доказателства за това. Порожанов подаде оставка точно заради скандала с къщите за гости.

Методиката е издадена през 2011 г. и е утвърдена именно от Румен Порожанов. Близо 8 години по-късно санкциите по програмата продължават да се налагат по тази методика, което обрича нарушителите на безнаказаност. Под въпрос са санкции за поне 10 милиона лева, наложени за нарушенията с къщите за гости. Разследване по темата тече и в прокуратурата.

От съдебните дела става ясно, че дори през 2018 г. ДФ "Земеделие" продължава да налага санкции по тази методика, а като министър Румен Порожанов не е предприел никакви мерки да оправи проблема. Темата далеч надхвърля къщите за гости. Вероятно ще се стигне до това данъкоплатците да покрият цялата сметка за нарушения по стотици проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com