Съединението на България - един от малко постигнатите национални идеали

19283
Съединението на България - един от малко постигнатите национални идеали
Снимка: БГНЕС

"..Надявам се, че любезний ми народ и от двете страни на Балкана, който с такава радост и ентусиазъм посрещна това велико събитие, ще ми подаде своето съдействие за заякчаването на святото дело – Съединението на двете български области в една държава – и ще бъде готов да направи всичките жертви и усилия за запазването на единството и независимостта на милото ни отечество. Нека Бог ни бъде на помощ в това нужно и велико предприятие!"

 Манифест на княз Александър I Батенберг

Съединението на Княжество България и Източна Румелия е актът на фактическото обединение на огромна част от българите, живеещи с усещането за принадлежност към държава с древно и славно минало. Постигайки националния идеал за свобода от 1878 година, сънародниците ни изживяват кошмара по задоволяването на геополитически интереси чрез Берлинския договор, който всява разделение и разпокъсаност в още неукрепнала България.

Живеейки с усещането, че няма да позволят на никого никога повече да определя съдбата им, българите се вдигат на въоръжена борба, за да си вземат това, за което загинаха Левски и Ботев – святата република! И така идва Освобождението ни. А Съединението е естественият резултат от ентусиазма и жертвоготовността, таени дълбоко в душата на българина през последните столетия в сянката на Полумесеца.

Народните бунтове в Голямо Конаре, Пазарджик, Панагюрище и други български селища водят след себе си до обединението на двете области. Тези акции минават под контрола на Българския таен централен революционен комитет, който от пролетта на 1885 г. под ръководството на Захари Стоянов започва масова пропаганда относно каузата на обединението. Въпреки несъгласието на Великите сили и противно на решенията от Берлинския конгрес, българите демонстрират блестяща дипломация в осъществяването на крайната цел.

В нощта срещу 6 септември 1885 г. войските на майор Данаил Николаев свалят Гаврил Кръстевич – османския губернатор в Пловдив. Това предизвиква голям възторг сред населението в подкрепа на Княжеството. На 8 септември Александър I издава прокламация, с която се обявява за „княз на Северна и Южна България“.

„Да бъде известно на моя любезен народ, че на 6-й того жителите на така наречената Източна Румелия след свалянието на тамошното досегашно правителство и избиранието на друго привременно обявиха Съединението на Източна Румелия с Княжеството и единодушно ме прогласиха за Княз и на тая област..“.

А Съединението на двете български области получава и международно признание. Това става с два важни дипломатически момента: подписването на българо-турската спогодба от 20 януари 1886 г. и Топханенския акт на Великите сили от 24 март същата година. Ако бъдат изключени някои изолирани случаи, нашите предци осъществяват обединението на Княжеството с Източна Румелия без големи кръвопролития.

Съединението е един от малко постигнатите ни национални идеали. Дано то не ни прави силни само на думи!

Автор: Румен Скрински

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com