Съюзът на читалищата с инициатива за възстановяване на киносалоните

1549
Съюзът на читалищата с инициатива за възстановяване на киносалоните
Снимка: iStock/Guliver

Започнахме инициатива за възстановяване на българските киносалони.

Това каза в Благоевград председателят на Съюза на народните читалища Николай Дойнов по време на пресконференция във връзка с предстоящо изнесено заседание на Висшия съвет на Съюза на народните читалища.

Плевнелиев: Горд съм с народните ни читалища

Много преди да бъде извоювана политическата свобода на България, читалищата се превърнаха в училище по гражданско образование, в което ...

„Българинът много лесно се раздели с киното. Много лесно отстъпихме пространството, което е градено с години и киноизкуството, което е градено с години, изведнъж остана на заден план. И то не защото не се произвеждат филми, а няма къде да се прожектират“, коментира Дойнов.

По думите му на 1 ноември във Военния клуб в София са удостоили акад. Людмил Стайков с най- високото отличие на съюза и той тогава е казал, че неговата мечта е в 3 000 читалища да види 3 000 киносалона.

„С писмо до директора на Националния филмов център, предложихме 200 киносалона да се обновят и модернизират, и да започнат да работят като киносалони, защото киното е най- важното изкуство. Всички знаем, че киното е най- близко до хората и тази идея ако се реализира- българското кино ще има свой форум“, каза Дойнов, цитиран от Фокус.

Той подчерта, че държавата дава по 15-20 милиона за български филми. „Произвеждат се български филми, които българският зрител не гледа, а не ги гледа, защото няма киносалони. Първият председател на Съюза на народните читалища проф. Иван Шишманов, още през 20-те години вижда, че киното може да издържа читалищата. Тогава започва да се откриват киносалони, които в един момент достигат до 340 киносалона в цялата страна. През 90-те години всичко се промени, а сега всичко остаря. Амбицията ни е да започнем едно изследване и да видим какво е състоянието на тези киносалони“, каза Дойнов.

Читалището в Яврово грабна награда за приобщаване на млади хора към културата

Диплом „ПроКултура“ за принос в разширяването на достъпа на младите хора до култура през 2015 г. получи читалище „Про...

Той подчерта, че това ще бъде една платформа между Министерство на културата, Съюза на читалищата, Национален филмов център и Национално сдружение на общините.

„Ще потърсим възможност във всички европейски програми. Тази инициатива я обявявам в Благоевград, защото считам, че в този регион можем много лесно да намерим разбирателство с местните власти и с читалищата, за да създадем една платформа и да търсим финансиране, машините не са вече толкова скъпи. Ще се свържем веднага с всички разпространителски фирми и ще сключим съответните договори и тези кина трябва да започнат да работят. Ние лишихме народът от арт филми, от мислене върху различни филми. Гледаме нещата от към духовната им страна“, каза Дойнов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com