Съюзът на съдиите иска проверка на кандидатите за главен прокурор

5699
Съюзът на съдиите иска проверка на кандидатите за главен прокурор

Комисия към Висшия съдебен съвет трябва да проверява сигналите, които поставят под съмнение честността и независимостта на кандидатите за главен прокурор. Такова е становището на Съюза на съдиите, който провежда в Пловдив годишното си отчетно събрание и предстои днес да избере нов управителен съвет и председател, предаде БГНЕС.

Говорителят на съюза съдия Нели Куцкова коментира за Дарик, че проверката на смущаващи информации, свързани с кандидатите за обвинител номер 1, ще предотврати избирането на неподходящ човек за поста.

Личното й мнение, че новият главен прокурор трябва да притежава три качества - почтеност, професионализъм и устойчивост на натиск.

По отношение на трите номинации за поста - на председателя на Окръжния съд в Пловдив Сотир Цацаров, на зам.-главния прокурор Галина Тонева и на шефа на спецпрокуратурата Борислав Сарафов, Куцкова каза, че те са хора с качества.

Тя съобщи, че Съюзът на съдиите е предложил на Висшия съдебен съвет да направи анализ на прокуратурата по повод на забавянето на работата по висящи преписки срещу магистрати.

Съюзът на съдиите в България (ССБ) ще проведе годишното си Общо-отчетно изборно събрание в Пловдив. Магистратите ще заседават два дни. Очаква се да бъде изслушан докладът за тригодишния период на работата на стария управителен съвет и да бъде избран нов. До този момент са номинирани 9 души, сред които е и Мирослава Тодорова, председател на Съюза. В дневния ред на събранието са предвидени още дискусии за натовареността на Висшия съдебен съвет, за използването на електронните документи като доказателство по делата и за оспорване на истинността им.

Редактор: Десислава Ушатова

Борислав Сарафов: И Христос да номинират, ще го оплюят

Не чувствам никакви притеснения нито в личен, нито в професионален план, нямам угризения. Не бих се кандидатирал за главен прокурор в т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com