Съюзът на съдиите към Борисов: Яне Янев да каже от кого е получил SMS-a

6174
Съюзът на съдиите към Борисов: Яне Янев да каже от кого е получил SMS-a
Снимка: БГНЕС

Управителния съвет на Съюза на съдиите в България (ССБ) излезе с официално писмо, в което се обръща към премиера Бойко Борисов с искане да се обясни действията на съветника си Яне Янев. Съдиите също така настояват Янев да покаже от кого е получил SMS-а, който миналата седмица предизвика скандал на заседанието на Висшия съдебен съвет.

Според съдиите Яне Янев, "легитимиращ се" като съветник на Бойко Борисов с действията си създава впечатление за намеса на изпълнителната власт в дейността на органите на съдебната власт. "Тези действия включват отправяне на атаки и обвинения към председателя на Върховния касационен съд, към ръководството на Софийски градски съд (СГС); разпространяване на копия от документи, отнасящи се до управлението на СГС; твърдения за открита приемна в Министерския съвет, където се събирали сигнали и данни за извършвани нарушения във функционирането на съдебната власт", посочват от ССБ.

Кънев: Борисов не участва в позора във ВСС, но да провери лоялността на Цветанов

Този път вярвам, че премиерът Борисов няма участие във вчерашния позор във ВСС. Това написа лидерът на ДСБ в своя профил във Фейсбук сл...

"Може би не е нужно изрично да напомняме, че принципът на разделението на властите изключва ангажирането на Ваши съветници в такива дейности", напомнят обаче съдиите.

Публикуваме позицията на Съюза на Съдиите:

"Повод за настоящото ни писмо е вчерашното Ви изявление, в което декларирате като своя принципна позиция ненамесата от страна на изпълнителната власт в дейността на органите на съдебната власт.

В последните дни е налице ситуация, която видимо създава впечатление за недопустима такава намеса, изразяваща се в активни действия на господин Яне Янев, легитимиращ се в своите изяви именно като Ваш съветник. Тези действия включват отправяне на атаки и обвинения към председателя на Върховния касационен съд, към ръководството на Софийски градски съд (СГС); разпространяване на копия от документи, отнасящи се до управлението на СГС; твърдения за открита приемна в Министерския съвет, където се събирали сигнали и данни за извършвани нарушения във функционирането на съдебната власт. Може би не е нужно изрично да напомняме, че принципът на разделението на властите изключва ангажирането на Ваши съветници в такива дейности, а действащото законодателство повелява, в случаи на сезиране на лица от изпълнителната власт със сигнали за неправомерни дейности на представители на съдебната власт, незабавно предаване на съответните материали не на медиите, а на органите, компетентни да извършат необходимите проверки – Висшия съдебен съвет или Инспектората към него.

Плевнелиев: В тази държава не само се говори за олигархия, има олигархия

В тази държава не само се говори за олигархия, има олигархия. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по време на пресконференцията по ...

Тъй като тези активности на Яне Янев остават извън вниманието на заетия с други задачи Висш съдебен съвет, на който е възложено от закона да отстоява независимостта на съдебната власт, се обръщаме към Вас и Ви приканваме да изразите отношението си към описаните действия на Вашия съветник, като или потвърдите, че те са съгласувани с Вас или се разграничите, като вземете необходимите мерки господин Янев да понесе съответната отговорност.

В смисъла на изложеното дотук Ви призоваваме и да направите необходимото Вашият съветник господин Янев да направи публично достояние източника на текстовото съобщение за случващото се на заседанието на ВСС на 14.01.2016 г., което съобщение впоследствие, по негови твърдения, той е препратил на Вас. Само по такъв начин би се установило съобразена ли е била с принципите на разделението на властите осъществяваната комуникация от господин Яне Янев с лице, работещо във ВСС и какви са били съображенията на участниците в тази комуникация да ангажират и Вас в нея."

Припомняме, че на заседанието на Висшия съдебен съвет миналата седмица кадровият орган обсъждаше становището на Етичната комисия по скандала "Яневагейт". Тогава председателят на ВКС Лозан Панов призна, че е получил съобщение от премиера, което представлява препращане на изпратен SMS до Борисов. Текстът му беше: "Лозан Панов отново предложи да Ви викаме във ВСС по записите с двете каки. Не го приехме" (Lozan Panov otnovo predlozi da Vi vikame vav VSS po zapisite za dvete kaki.)

Христо Иванов: Подготвят разпускане на ВСС

Изборът на Димитър Узунов е опит да се разпали скандал, в който да бъде въвлечен премиерът и ВСС "да се скрие" зад гърба му. Този ход м...

SMS-ът към Панов е във връзка с дебатите във ВСС по проверката срещу съдия Владимира Янева относно изтеклите записи, включващи имената на съдии и политически фигури, включително на Бойко Борисов. В записите се говори за търговия с влияние, кадруване и натиск от политическо равнище в съдебната система.

Министър-председателят отиде след това непоканен на заседанието на ВСС. Той обвини Лозан Панов, че го атакува политически, спекулира с името му и посочи, че е препратил съобщението. След това Борисов каза, че SMS-ът му е бил изпратен от негов съветник. По-късно съветникът му Яне Янев заяви, че това бил той. Янев каза още, че съобщението не е изпратено от член на ВСС, а от служител в администрацията, но отказа да го назове. Според бившия правосъден министър Христо Иванов SMS-ът е изпратен от членът на ВСС, а сега представляващ Съвета Димитър Узунов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com