Таков: Цацаров цензор ли е или главен прокурор?

2834
Таков: Цацаров цензор ли е или главен прокурор?
Снимка: БГНЕС

Какво всъщност работи г-н Цацаров – дали е цензор, или е главен прокурор? Като главен прокурор видимо не действа, занимава се с изключително несвойствени дейности и обвинява в участие в някакъв сценарий своите опоненти, които го питат защо не прави едно или друго. Това коментира преподавателят по право и член на правния съвет към държавния глава доц. Кристиан Таков пред bTV.

Повод за думите му станаха трите скандала във Висшия съдебен съвет през последните дни. Представляващият Димитър Узунов еднолично реши кои от кадровиците ще се срещат с европейски прокурори, главният прокурор Сотир Цацаров отказа да провери данните за политическа корупция от „Яневагейт” и новото интервю на Цветан Василев и даже се опита да прокара решение, с които членовете на ВСС се съветват да не дават интервюта за „медии, издавани от подсъдими” (като обикновено се имат предвид издания на Иво Прокопиев и Огнян Донев).

Христо Иванов за скандала "Яневагейт": Единственият изход е оставка на Сотир Цацаров

"Ако щеше да има проверка (на записите по "Яневагейт"), вече да е беше приключила. Единственият изход е оставката на Цацаров, след коят...

Таков отбеляза, че Цацаров и Узунов не изповядват демократични ценности и продължават „една много тъжна тенденция, която от години се надгражда – поставянето на крайно неподходящи лица на крайно отговорни постове”

Забележителен е синхронът между двамата. Узунов препятства свободния и премислен избор на членовете на ВСС, които да се срещат с европейските прокурори, а някой беше изпратил едно лице, което да снима всеки, който влиза в представителството на ЕК и ЕП – за да плаши влизащите или за да отклони някой, който смята да влезе”, заяви Таков. Информацията за това получил от бившия правосъден министър Христо Иванов, който видял фотографа на влизане и на излизане.

По отношение на „цензорските” функции на Сотир Цацаров, правистът припомни, че прокуратурата определя кой е обвиняем и така членовете на ВСС може да останат без достъп до медиите.

Доц. Таков беше категоричен, че държавното обвинение показва „откровено нежелание, което граничи с наглост” да разследва фактите около казаното от Цветан Василев и коментарите на съдийките от „Яневагейт”. „Това, че си лош не означава, че всичко казано трябва да се неглижира – напротив, интересните неща обикновено се казват от лошите, когато са принудени да се разприказват”, отбеляза той.

А Цацаров от кои е?!

Напоследък пак се разшумя - пари на "Росатом" трябва да се плащат, над милиард и 200 милиона за поръчани реактори, при това срочно, за...

В края на разговора Кристиан Таков обясни ясно защо скандалите на върха на съдебната система всъщност засягат всички ни: „Чрез рушенето на държавността те създават усещане у свястната част на обществото усещане за безправие и дефицит на справедливост. Този дефицит на справедливост има потресаващи психологически отражения. Той води до тежък перманентен фонов стрес, който води до физическо разболяване”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Голямото преброяване на малките врабчета ще се проведе за 8-ми път тази събота - 27 април

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com