Танева реагира остро на Кадиев за джиповете, Павлова отказа да го направи за "Хемус"

4414
Танева реагира остро на Кадиев за джиповете, Павлова отказа да го направи за "Хемус"
Снимка: БГНЕС

Днес председателят на Народното събрание Цецка Цачева отстрани независимия депутат Георги Кадиев, който беше част от групата на "БСП Лява България", от пленарното заседание. Това стана по време на дебатите в парламента относно гласуването за кандидатурата на Екатерина Захариева за нов правосъден министър на мястото на Христо Иванов.

Причината за отстраняването на Кадиев беше влизането му в диалог с министърът на земеделието и храните Десислава Танева в нарушение на поисканата по-рано от него процедура по начина на водене.

Политолог: България е държава на мафията

България е сред страните, които се определят като държава на мафията. Това е нов тип авторитарни режими, който е особено характерен за ...

Говорейки за номинацията на Захариева и питайки я дали как ще спре корупцията, Кадиев посочи като случаи за корупция казусите около обществената поръчка за джипове, спечелена от съученик на земеделския министър Десислава Танева, и тази за строителството на отсечка от магистрала „Хемус“.

Депутатът попита как Захариева като правосъден министър ще се бори с корупцията, след като в последните дни магистрала "Хемус" е била дадена на две фирми – едната, от които свързана с депутата от ДПС Делян Пеевски. Другият случай на корупция, по думите му, е това, че съученик на Танева е бил единствен участник по обществена поръчка за закупуване на джипове за над 200 хил. лв. е съученик Танева.

Днес не гласуваме за министър на правосъдието днес всъщност гласуваме вот на доверие или недоверие към правителството, заяви Кадиев. "Всеки един от вас, който подкрепи госпожа Захариева всъщност подкрепя корупционния модел“, каза още той.

Десислава Танева, искайки думата, реагира много остро на изказването на Георги Кадиев.

100 000 лв. са открити при обиски в домовете на задържаните на "Капитан Андреево"

На граничния пункт "Капитан Андреево" е разбита организирана престъпна група, уличена в получаването на подкупи. Арестувани са 33-ма ми...

"Първо, Министерство на земеделието и храните не е възложител на тези две обществени поръчки. Да, има две такива от държавни горски предприятия, които са правени и по вашия мандат. И кандидатът и спечелилият е същото лице, което е предоставило този джип", заяви Танева. Тя призова Кадиев "да си направи труда" да провери останалите обществени поръчки, на които е възложител земеделското ведомство и ще види колко милиони левове са спестени през тази година. "Когато говорим, господин Кадиев, трябва да гледаме фактите, а не това което искаме да гледаме. Драмата не е ли за съвсем друга обществена поръчка, обявена от горските стопанства, в която цената е 30% по-ниска от тази по време на вашия мандат”, допълни още тя.

Депутатът се опита да репликира министъра на земеделието, но това му беше отказано от председателя на НС с мотива, че е извън дебата по същество относно кандидатурата на Захариева за правосъден министър.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова не поиска думата, за да коментира отправените критики за обществената поръчка за магистрала "Хемус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com