ТЕЦ "Бобов дол" гори неправомерно отпадъци, екозащитници на протест пред МС

25619
ТЕЦ "Бобов дол" гори неправомерно отпадъци, екозащитници на протест пред МС
Снимка: GreenPeace

Пореден протест заради мръсния въздух и изпарения се организира в столицата на 5 декември. След като стана ясно, че в събота въздухът в София е бил замърсен два пъти над нормите, в неделя – три пъти, жителите на с. Големо село и останалите населени места в района на ТЕЦ "Бобов дол" споделят, че ситуацията извън столицата също не е никак розова.

По думите на хората, те страдат от редовните нарушения на централата, която всъщност доказано е един от най-големите източници на опасни замърсители на въздуха в Европа.

ТЕЦ "Бобов дол" се намира едва на 300 метра от централния площад на Големо село и в непосредствена близост до домовете на жителите му. В резултат на дейността на централата всичко наоколо - къщи, коли, градини и ниви, е покрито с плътен слой прах, а въздухът е наситен с фини частици и опасни за здравето вещества. Въпреки че на два от комините са инсталирани сероочистващи инсталации според изискванията, централата често използва високия комин, от който вредните емисии се отделят в атмосферата без пречистване и в нарушение на правилата, казват местните.

През юли 2018 г. тецът поиска разрешение за изгаряне на биомаса и отпадъци заедно с въглищата, без обаче да променя горивната си инсталация или да инвестира в нови модерни пречиствателни системи. Предстои Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) да обяви своето решение в полза на искането или против него. Макар че ИАОС още не се е произнесла по искането на ТЕЦ "Бобов дол" за добавяне на биомаса и отпадъци към горивото, централата вече гори неправомерно слама и дори беше глобена за това.

Изгарянето на отпадъците струва скъпо не само на природата, но и на централите. В цял свят използването на подобно гориво е съпроводено от огромни инвестиции в специално конструирани мощни пречиствателни филтри. Дори тяхното изграждане обаче не гарантира изцяло улавянето на всички опасни замърсители.

В ТЕЦ "Бобов дол" обаче не се предвиждат никакви подобрения или изменения (инвестиции) в основните съоръжения на централата с аргумента, че по документи количеството отпадъци и биомаса ще представлява едва 0,5% от горивото на централата. При изгаряне на отпадъци обаче 20 - 25% от цялото количество остава под формата на пепел, която трябва да се депонира в специални депа, тъй като част от нея е токсична. Ако тя не се съхранява правилно, това води до замърсяване на почви и води. Не на последно място, ако ТЕЦ "Бобов дол“ получи разрешение да въведе исканите промени, никой не може да гарантира, че посочените количества няма да бъдат надвишавани.

Именно поради тези причини жителите на с. Големо село и околните села, разположени около теца, организират демонстрация на 5 декември от 18:30 ч. на пл. "Независимост" в София. Чрез мащабна прожекция на фасадата на Министерски съвет ще се подчертае отговорността на властите за гарантирането на правото на чист въздух на всички граждани чрез отговорни решения в сферите на енергетиката и опазването на околната среда. Ще бъде поискано от ИАОС и МОСВ да не издават ново комплексно разрешително на ТЕЦ "Бобов дол", което да узаконява изгарянето на отпадъци.

Събитието е отворено и са поканени всички хора от страната да се включат, не само с присъствие на демонстрацията, но и като изпращат писма до двете институции от специално създадената страница за проблема.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com