Токсиколог успокои, че е метанолът в течностите за чистачки е много малко, за да се натровим

1584
Токсиколог успокои, че е метанолът в течностите за чистачки е много малко, за да се натровим
Снимка: БГНЕС

При вдишване можем да бъдем отровени от течност за чистачки. Това заяви Малинка Бондаренко от Съюз на българските автомобилисти (СБА), която говори по темата след съобщение от Съюза за наличие на течности за чистачки със съдържание 30% метанол.

Бондаренко обясни, че метанолът е летлива течност и това трябва да бъде изобразено на етикетите, а масово на етикетите на течностите няма означения. В Европа съдържанието е 3% и се работи по регламент, който да го намали до 0,6%, каза Бондаренко. Ако метанол влезе в очите ни, можем да ослепеем, предупреди тя. Пред Нова телевизия токсиколог обаче обясни, че концентрацията на метанол в чистачките е много малка, за да можем да се натровим при вдишване.

София е на едно от първите места в Европа по брой автомобили на глава от населението

Единственият начин хората да слязат от автомобилите е толериране изграждането на качествени велотрасета, които да са свързани и безопас...

Трафикът в България

Задръстването може да стане начин на живот до няколко години. Това прогнозира икономистът Георги Ангелов, според чиито сметки до 2020 година в България може да има 4 млн. автомобила. За сравнение през 1985 година е имало 1,16 млн. автомобила, а през 2014 година вече са 3,5 млн. автомобила. Всяка година нетното увеличение на автомобилите в България е 100-150 хил. автомобила, добави икономистът.

Според Ангелов такъв брой автомобили не може да се обслужва от сегашната инфраструктура. Например в София, като най-голям град, има страхотни проблеми с паркирането, но не само там. Това води до замърсяване, още повече, че намаляват зелените площи, каза Ангелов пред Нова телевизия.

Едно от решенията е различното зониране – синя, зелена зона. Но това не стига, е мнението на Ангелов, според когото трябва да е по-скъпо движението с автомобил, отколкото с градски транспорт. По думите на икономиста трябва да има инвестиции в инфраструктура – строежи на паркинги, на гаражи.

Данък "уикенд" за автомобилите се превръща в счетоводен кошмар

Данък „уикенд” за автомобилите от догодина няма да върви с облекчение. Това стана ясно след като Европейската комисия не са...

Относно движението на автомобили само с четни номера през даден ден и само с нечетни в друг ден, Ангелов изрази опасение, че просто ще се увеличи покупката на коли – една с четен номер и една с нечетен. Той даде друг пример – Китай. Там не се позволявало да купиш обикновен автомобил, освен ако не те изтеглят от томбола, но това не важи за електромобилите – продажбите им са свободни.

Най-сериозният проблем обаче е големият брой на стари автомобили. Няма никаква логика данъкът на най-старите коли да е най-нисък, подчерта икономистът.

Няма как да бъдат сменени 4 млн. автомобила – това ще струва 100 млрд. лева, заяви Ангелов. Според него, докато България стане по-богата икономика, трябва да се стимулира движението с градски транспорт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Кой има имен ден днес, 27 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com