Топлофикациите искат огромно поскъпване на топлата вода

8192
Топлофикациите искат огромно поскъпване на топлата вода
Снимка: БГНЕС

Топлофикационните дружества са внесли заявления с искания за по-високи цени на услугите си от 1 юли 2015 г., става известно от качените на сайта на КЕВР заявления.

С изключение на "Топлофикация Бургас", която предлага цената й да бъде понижена с 2% в сравнение с действащата, всички останали дружества искат увеличение.

Топлофикация София започва спиране на парното от 27 април

“Топлофикация София” ЕАД започва поетапно спиране на отоплението от понеделник, 27 април. Според прогнозата, предоставена ...

"Топлофикация София" предлага топлата вода за софиянци от 1 юли да поскъпне със 17,47%. За Пловдив исканото увеличение е с 32% - най-голямото процентно увеличение от всички искания.

"Топлофикация Плевен" предлага поскъпване на топлата вода с 15,66%, "Далкия Варна" - повишение с 5,46%, а "Топлофикация Велико Търново" - с 16,75%.

Стана ясно и че ЧЕЗ плюс "Енерго-про" са поискали 25% увеличение на нощната тарифа на тока.

Само преди малко повече от седмица новият председател на КЕВР Иван Иванов заяви пред ТВ7, че не вижда никакви основания за поскъпване на парното, даже трябвало да има поевтиняване. Пред Нова телевизия сега Иванов каза само, че има два месеца, за да вземе КЕВР решение.

Обявяват "Топлофикация" - Шумен в несъстоятелност

"Топлофикация" - Шумен ще бъде обявена в несъстоятелност, след като вчера (23 април) всички кредитори гласуваха против втория оздрави...

За БТА председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев коментира, че подадените заявления са изготвени съгласно действащата методика за определяне на цените. В тях са включени разходите за емисии въглероден диоксид, които преди не са били включвани в цените, както и технологични и други разходи, орязвани през предишни години. Николаев посочи също, че цените на електрическата енергия са били намалявани на два пъти през предишни периоди, без това да се отрази на цената на топлинната енергия и сега тези разходи също трябва да бъдат компенсирани, откъдето се получава и голямата разлика между сегашните цени и тези, които са поискали дружествата. Още има много време до 1 юли и е съвсем друг въпрос какво ще определи КЕВР, подчерта Николаев.

Миналата година, с изключение на три топлофикации, всички останали дружества в сектора са били на загуба. Година след година по-малки топлофикации спират да работят, защото не могат да издържат на пазара при определяните от регулатора цени, коментира Илия Николаев и добави, че целта на никое дружество не е самоцелно да увеличава цените си, но трябва и да се покрият съществуващите разходи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com