Три са основните опасности вирусът зика да обхване България

6357
Три са основните опасности вирусът зика да обхване България
Снимка: Getty Images/Guliver

Шефът на Национални институт по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев поясни кои са трите основни опасности за България, свързани с вируса зика, който поразява бременни и новородени в Латинска Америка от известно време.

"Ето и първата от опасностите - българка, която е бремена и живее или отиде на екскурзия в Латинска Америка и е ухапана от такъв комар. Това е опасно за детето. Но, след като САЩ дадоха инструкции, ние веднага качихме тези неща на сайта ни. И един образован човек, като тръгва за Южна Америка, да отвори сайта ни и да прочете всичко, което трябва да направи за този вирус", каза Кантарджиев, цитиран от Нова тв.

СЗО: Вирусът зика е потенциално пандемичен

Световната здравна организация (СЗО) повиши нивото на тревога от разпространението на вируса зика, който генералният директор Маргарет ...

След това описа останалите два вида опасности:

"Втората опасност - човек, който отива там по работа или на екскурзия, които е заразен и си дойде в България. И отиде в някоя област тук, където има от тези тигрови комари, които пренасят този вирус. Като го ухапе този комар, той може да заради цяла България. Заради това всички, които се връщат от Латинска Америка и имат температурни състояния или обриви по кожата, здравните власти в тези области с комарите да направят така, че тези хора да нямат досег с другите", заяви той.

Според статистиката към днешна дата тигрови комари у нас има в областите Благоевград, Бургас, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора. Експерти обаче уверяват, че заплахата за заразяване у нас е минимална.

"През зимата комари няма. Но от май месец почва пръскането срещу комари. Ние допуснахме този тигров комар за влезе у нас през 2011 година с бамбука, която хората си гледат по домовете за красота", казва професорът.

Психозата заради вируса зика се увеличава

Психозата заради вируса зика се увеличава с наближаването на карнавала в Рио де Жанейро, предаде АФП. Властите се страхуват, че няма д...

За него обаче има и трета опасност - че заради ниските заплати скоро няма да има кадри, които да обучаваме за противодействие и на зика, и на ебола, и на антракс. Професор Кантарджиев обяви, че 9 епидемиолози и трема лекари микробиолози са избягали заради ниските заплати. "Главен асистент взима 600 лева, докато в първата частна лаборатория ще му предложат 2000. Ако министерството не вземе мерки, след 5 години нито антракс, нито зика ще знаят хората, че ги има. След като качвахме два пъти заплатите, сега чистачките взимат колкото лаборантите. 459 лева взимат хора с магистърска степен, които работят в лабораторията по СПИН", каза още Кантарджиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com