Тристранката одобри всички спешни мерки за социално и икономическо подпомагане

5478
Тристранката одобри всички спешни мерки за социално и икономическо подпомагане

В крайна сметка е ясно - всички уязвими социални групи, за които служебното правителство планираше да отдели допълнителни финансови средства, трябва да получат помощ. Това решение беше взето на днешното заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), предаде БГНЕС.

Общо за активни и пасивни мерки ще бъдат изразходвани 41 117 604 лева, като за активни програми мерки на пазара на труда ще отидат малко над 30,6 милиона лева, а за пасивните мерки ще има 10,5 милиона лева.

Еднократна помощ в размер на 65.72 лв. ще бъде отпусната за лицата и семействата, които са получили отказ за отпускане на целева помощ за отопление за отоплителен сезон 2012/2013 г. поради превишаване на диференцирания минимален доход за отопление в размер до 10 лв. Тази мярка трябва да засегне общо 36 100 души и да струва 2 372 492 лева. Също толкова трябва да получат и още 20 000 души, които не са подали молба за отпускане на целева помощ за отопление, защото техният доход е надвишавал определения диференциран минимален доход за отопление в размер до 10 лева.

27 738 деца с трайни увреждания ще получат еднократно на помощ в размер на 50 лв. Също толкова ще получат и майките, получили парично обезщетение за отглеждане на дете от 1 до 2 г. за месец февруари. Малко над 3,4 милиона лева пък ще отидат за финансиране на социалната услуга "Обществени трапезарии" за периода 01.05. – 31.12. 2013 г.

В Национална програма "От социални помощи към осигуряване на заетост" ще бъдат включени още 7500 лица, в Национална програма "Нова възможност за заетост" – още 2000 души. Ще се осигурят още 650 асистенти на хора с увреждания. А в програмата "Старт на кариерата" ще се включват още 1200 младежи. По Националната програма за заетост и обучение на хора с трайни увреждания ще се осигури работа и обучение на 600 души.

Разписани са и конкретни мерки, насочени към насърчаването на работодателите да наемат продължително безработни лица, безработни над 50-годишна възраст, безработни с трайни увреждания, млади хора до 29-годишна възраст, безработни майки или осиновителки с деца на възраст между 3 и 5 години, както и самотни родители с деца до 3-годишна възраст.

Преди да напуснат заседанието а Тристранния съвет работодателските организации декларираха подкрепа за правителствения пакет от социални мерки в помощ на най-бедните, при отчитане. Синдикатите обаче признаха, че не са особено съгласни, както с всички мерки, така с общия размер на средства, които ще бъдат разпределени. Смятаме, че пакетът можеше да бъде по-голям, призна лидерът на КТ "Подкрепа" Константин Тренчев. Синдикатите се надяват, че ще успеят да убедят изпълнителната власт да се направи втори пакет от мерки, насочени към хората с по-ниски доходи. Според КНСБ за втория пакет от мерки трябва да се изразходват поне още 41 милиона лева и това трябва да се случи преди края на април.

"Продължаваме да мислим, че можеше по друг начин да бъде балансиран пакета и в 25 милиона лева да вместим средствата и програмите за заетост, за да може в останалите 16 милиона лева да вместим и ваучери в размер на 50 лева за работещите на минимална работна заплата. Не можахме да го постигнем и оставаме разочаровани в не малка степен", коментира след заседанието лидерът на КНСБ Пламен Димитров. "С този пакет според нас се правят опити да се гаси огромен социален пожар с капкомер, а не с необходимата противопожарна техника", каза още той.

Както стана ясно по-рано, работодателските организации бойкотираха Тристранния съвет заради Закона за деклариране на имуществото както на лица, заемащи висши държавни длъжности, така и на хора, заемащи висши длъжности в частния сектор. Работодателите поискаха от президента и Конституционния съд отмяна на закона, който беше прокаран от Яне Янев и РЗС в последните дни на работа на Народното събрание. Аргументите в подкрепата на това искане са липсата на обществено обсъждане на нормата, избирателност в критериите, налагане на полицейщина - показване на имущество на хора от частния сектор, а не на такива, работещи в публичния.

Остават ли мерките за подпомагане само на думи?

Днес в сградата на Министерския съвет трябва да се проведе заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), съобщи...

Самият Янев за пореден път каза, че ако нормата бъде свалена по някакъв начин, това ще означава признание, че президентът и КС работят в полза на монополите. Янев отново припомни, че хора като шефовете на ЕРП-тата влияят на пазарни услуги, които касаят на обществото и затова трябва да има декларация на имуществото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество