Турция иска България да реставрира повече джамии

9657
Турция иска България да реставрира повече джамии
Снимка: Getty Images / Guliver

От 2015 г. Турция настоява България да приеме промени в параметрите на действие на Протокол за сътрудничество в опазването на недвижимо културно наследство между министерствата на културите на двете държави, подписан през 1988 година, като неговото действие е подновявано периодично. Това се разбира от писмен отговор на министъра на културата Боил Банов на депутатски въпрос.

На база на двустранния протокол Турската агенция за сътрудничество и развитие (ТIКА) извършва възстановителни ремонти на джамии у нас.

Мюфтийството иска повече джамии в София, мюсюлманите се увеличавали ежедневно

От Главното мюфтийство настояват за увеличаване на джамиите и в столицата на България. От там твърдят, че в София ежедневно нараства бр...

На 20 март 2012 г. в Истанбул е сключен пореден анекс между Турция и България за реализиране на Програма за сътрудничество в опазване на недвижимото културно наследство, който е трябвало да действа в периода 2012-2016 г. Програмата е утвърдена от българското правителство през май 2013 г., но изпълнението й не влиза в сила, заради неизпълнение на заключителните разпоредби от страна на Турция, пише министърът на културата.

“Турската страна изрази ясно становище, че иска повторно подписване на Програмата, след като бъдат извършени промени в турския и английския текст на документа, бъде актуализиран срокът на действие и бъде актуализиран списъкът на културните паметници, залегнали в Програмата. През 2015 г. турската страна връчи нов проект на Програма с предложение да бъде действаща за период от пет години от 2017 до 2021 година. Текстът в предложения проект се отклонява от рамката на сътрудничество, заложена в подписания през 1988 г. Протокол, в който се предвижда програмите да бъдат за период от две години, както и да се спазва принципът на реципрочност в броя на обектите”, посочва Боил Банов, предаде БГНЕС.

От отговора на културния министър се разбира още, че турската страна е настояла да финансира и реализира анализи, експертизи и проектиране на десет, а не на пет обекта на територията на България. В тази връзка българската страна е предложила нови разговори на експертно ниво.

Въпреки, че България и Турция все още не са разрешили споровете по параметрите на действие на двустранното сътрудничество в опазването на недвижимо културно наследство, нашите власти изразяват готовност ТIКА да продължи дейността по възстановяване на джамията “Макбул Ибрахим Паша” в Разград. “Министерство на културата ще съдейства в рамките на своите правомощия и в съответствие със законодателството на страната за опазване на този ценен паметник на османската архитектура”, пише в заключение министърът на културата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 20 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 19 април 2024 г.

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com