Тютюнопроизводителите излизат на протест, ако не бъдат изкупени 150 тона тютюн

16634
Тютюнопроизводителите излизат на протест, ако не бъдат изкупени 150 тона тютюн
Снимка: БГНЕС

Ако не бъдат изкупени количествата от 150 тона тютюн, тютюнопроизводителите излизат на протест. Това каза Велко Велев, пресаташе на НАТ 2010 за Хасковска област.

„Тютюнопроизводителите са решили без да упоменават къде и кога, в рамките на края на седмицата, до петък, ако не бъдат изкупени тези количества от 150 тона, които са в землището на тези 6 – 7 села, плюс селата около Хасковско, тръгват с 5 камиона и ще блокират някоя от артериите Лесово – Русе или Капитан Андреево – Русе”, посочи Велев, цитиран от Фокус.

Местан обеща увеличение с лев на премиите за производителите на тютюн

По-ниската изкупна цена на тютюна ще бъде компенсирана със завишени премии. Това заяви Лютви Местан на възпоменателен митинг в село Бар...

Според него тютюнопроизводителите не искат да дават точна дата, защото се е случвало полицията да ги посещава и да ги кара да подписват документи да не протестират.

„При Живко Желев е ходила няколко пъти патрулна кола, преди няколко месеца, която го е карала да подпише документ, с който да потвърди, че няма да протестира”, заяви Велев. „Първото искане на тютюнопроизводителите е за ясен график за подписване на новите договори за Кампания 2014 – да се знае в кое село кои компании ще сключат договори; приблизителна цена – минимумът да е 5.50 лева, защото иначе падат под себестойност и за на загуба". По думите му всички са изтеглили кредити. „Всички са заложили имоти, къщи, земя, техники”, посочи Велев.

„От 250 до 500 тютюнопроизводители се очаква да излязат на протест. Ако излязат и рокерите от Пловдив, които веднъж бяха подкрепили протестът в Лесово, може да се стигне и до по-голям брой – до 2000 – 3000”, заяви той.

„Водачът на протеста днес получи лек сърдечен пристъп и бе в Бърза помощ – от притеснение, защото работниците му са до краен предел, около 150 души. Нито един от тях не може да получи средства, с които да си купи хляб”, каза още Велев.

Земеделци плашат да палят бали с тютюн пред парламента

Земеделци от Хасково заплашиха да превземат Народното събрание в столицата и да палят бали с тютюн пред входа му. Производителите от об...

По думите му в 6-7 села в югоизточната част на страната, близо до турската граница, са изкупени 10-15% от целия ориенталски тютюн.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...