Търсят 800 000 лв. за ремонт на къщата на Иван Вазов в Сопот

3501
Търсят 800 000 лв. за ремонт на къщата на Иван Вазов в Сопот
Снимка: Actualno.com

Сопот иска от държавата 800 000 лева за спешен ремонт на емблематичната къща на Иван Вазов. Кметът на общината изпрати писмо до всички парламентарни групи, в което предлага при разглеждането на бюджета, тази сума да бъде заложена целево.

„Има теч в експозиционната зала. Със собствени средства сме мазали. Започва да се съсипва и паното с Хвърковатата чета. За да бъде реставрирано, трябва да бъде направен ремонт на покрива”, каза директорът на къща музей „Иван Вазов” - Сопот Борислава Петрова.

Как се казва бащата на Иван Вазов – пример за всеки българин

Поет, писател, академик, политик, редактор – Вазов е не само Патриархът на българската литература, умело служещ си с перото, но и...

Именно заради течовете от покрива, стените на експозиционната зала са пропити с влага. Дюшемето е компрометирано. Руши се мазилката, засегнати са и художествените експонати. Залата, която се намира в съседство до къщата на Иван Вазов, е построена преди 53 години и никога досега не е правен основен ремонт.

„Това не е лицеприятно за нашите посетители. Къщата музей е един от най-посещаваните обекти. Идват над 300 000 човека - не само българи, но и чужденци. Това не е лицето на Вазов, на семейство Вазови и на Сопот. Ние не искаме да се представим по този начин. За нас Вазов и къщата му са емблема”, посочи Петрова.

Според изготвения проект цялата експозиционна зала ще бъде модернизира със специални 3D екрани, таблата ще бъдат дигитализирани, част от експонатите ще имат виртуални измерения, ще се направи и специална стая, в която учениците ще се докосват до оригиналните творби на Вазов.

Предвидено е още пренареждане и подравняване на калдъръмената настилка в двора на къщата, а по самата възрожденска къща ще бъдат направени козметични промени. Част от експонатите ще бъдат представени и във виртуална среда.

Кой е най-известният българин роден в Сопот?

В Сопот е роден авторът на най-забележителните български произведения, посветени на последните години на Възраждането, Априлското въста...

Общината твърди, че няма средства за ремонта. Кметът на града изпрати писмо до всички парламентарни групи в Народното събрание. „Да подкрепят с целеви средства - 800 000 лева, по възможност те да бъдат заложени в новия бюджет на държавата. Ако го нямаше Вазов, нямаше никой да знае днес за Левски, за Ботев, за Раковски, за цялата плеяда борци за национално освобождение”, посочи градоначалникът Деян Дойнов пред NOVA.

На това се надяват и многобройните посетители на Вазовата къща. „Това е национална светиня и трябва да се запази за идните поколения. Точно децата, които сега растат, трябва да търсят и да знаят истинската история. Да се интересуват все повече, за да остане в паметта им”, смятат Мирослав и Венера.

С пари от общината вече се ремонтира Радиното училище от романа на Иван Вазов и едноименния площад в центъра на града.

 

Знаете ли къде се намира гробът на Иван Вазов?

“И аз на своя ред ще си замина,трева и мен ще расне над прахът.Един ще жали, друг ще ме проклина,но мойте песни все ще се четат &...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Магистрати, полицаи, адвокати: Преди 2 години ГДБОП е дала в прокуратурата имена от групата на Нотариуса

Вход свободен в Националния военноисторически музей по случай 6 май

Промените в Закона за хазарта: Защо сега и кой всъщност печели?

Обучителният център на BILLA в София отваря врати за посетители

Съдилищата не искат да гледат дела срещу кадруването в държавните фирми

Укрепват подпорната стената, която рухна на АМ "Струма" (СНИМКИ)

Теглят номерата на машините за удостоверяване на вота 2 в 1

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com