"Уан Нетуърк Сървисес": Никога не сме се занимавали с незаконна дейност

11167
"Уан Нетуърк Сървисес": Никога не сме се занимавали с незаконна дейност
Снимка: iStock/Guliver

"Компанията никога не се е занимавала с незаконна дейност както на територията на Република България, така и в другите държави, в които оперира".

Това се казва в официално становище на “Уан Нетуърк Сървисес“ ЕООД, във връзка с това, че по-рано днес (19 януари) стана ясно, че Специализираната прокуратура е участвала в международна операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска цел, прогресивно набиране на клиенти и пране на пари чрез създаване и разпространение на виртуалната валута OneCoin.

На 17 и 18 януари 2017 г., в присъствието на представители на Европол и германските разследващи органи, са претърсени офисите на „Уан Нетуърк сървисиз“, както и на 14 други дружества. Стана ясно, че са иззети множество веществени доказателства, включително сървъри, а до момента са разпитани 50 свидетели.

Удариха международна група за пране на пари чрез криптовалутата OneCoin

Специализираната прокуратура участва в международна операция за неутрализиране на мащабна пирамидална структура за измами с търговска...

Българското дружество „Уан Нетуърк сървисиз“ ЕООД е изпълнявало функциите на фактически търговски представител на „OneCoin Ltd.“, регистрирано в Обединените арабски емирства, и фактически дистрибутор на създадената от него виртуална валута, уточниха още от прокуратурата.

Компанията “Уан Нетуърк Сървисес“ ЕООД и партниращите й дружества винаги открито са декларирали своите желание и готовност да съдействат на съответните органи, институции и медии с каквато информация е необходима с цел максимална прозрачност и изчистване на всякакви съмнения относно дейността на компанията. "Искаме също така да изразим искреното си учудване от факта, че никой от представителите на компанията не беше потърсен за мнение от представители на медиите, както би било редно да се случи в една правова държава и каквато, поне ние силно вярваме, е Република България.

Това, което наблюдаваме, обаче ни кара да вярваме, че става въпрос за показна акция срещу “Уан Нетуърк Сървисес“ ЕООД, виртуалната валута OneCoin и нейния създател д-р Ружа Игнатова. Виждаме целенасочена медийна кампания с цел очерняне репутацията на гореизброените и преднамерено укриване на важни характеристики от дейността на компанията, която ни представя в изцяло негативна светлина. Важно е да се отбележи, че към момента, от известната на адвокатите на дружеството информация, е налице текущо разследване, което в правния мир означава само едно – няма официално приключил съдебен процес, обективно доказващ основание за повдигане на обвинение нито срещу фирма, нито срещу физическо лице. По време на проверката на органите на реда, при запитване от страна на служители на “Уан Нетуърк Сървисес“ ЕООД каква е причината за тази акция, има ли повдигнато обвинение и в какво, такава информация не беше предоставена", пише още в становището на компанията.

"Забелязахме и тенденция в медийното пространство OneCоin непрекъснато да се сравнява с пионера на криптовалутите Bitcoin. Това обаче не е коректно, защото между двете криптовалути има съществени разлики. Други съществуващи криптовалути са обвинявани многократно в непрозрачност на своите транзакции и липса на какъвто и да било начин да се идентифицират потребителите й. Тези факти, сами по себе си правят възможно реализиране на съмнителни операции и незаконни дейности. Доколкото ни е известно, при OneCoin това e невъзможно да се случи заради специално изготвените от компанията процедури за установяване самоличността на клиента (KYC - Know your customer), бизнеса (KYB - Know your business ), политиките срещу пране на пари (AML - Anti Money Laundering) и др., които целят да се предотврати използването на OneCoin за престъпна дейност. Никъде в медийното пространство не видяхме този важен факт да бъде упоменат.

ЕС въвежда по-стриктни правила за търговията с виртуална валута

Европейският съюз въвежда по-стриктни правила за търговията с криптовалути, включително биткойн. Според Брюксел виртуалните валути са ...

Бихме искали да уточним, че в резултат на проведената вчера акция от органите на реда, компанията, както и партниращите й компании, търпят необосновани и сериозни финансови загуби. От офиса на партниращите компании беше иззето работно оборудване, при което нашите партньори считат, че са умишлено подложени на натиск, който би могъл да доведе до фалит. Този факт също е изключително озадачаващ и ни навежда на мисълта, че подобно случайно съвпадение не би било логично.

„Уан Нетуърк Сървисес“ ЕООД счита, че правата на компанията и нейните служители са били нарушени и смята да търси правата си незабавно. Към момента оказваме съдействие на властите с каквото им е необходимо, за да могат да свършат работата си и истината да излезе наяве. Една от основополагащите ценности на компанията е прозрачност и ние нямаме какво да крием и от какво да се притесняваме.

Считаме, че подобно медийно отразяване на текущо разследване, при което липсва окончателно заключение на съответните органи, води до заблуда на обществеността по отношение на истинността на фактическата обстановка, поставя под въпрос обективността на информацията, разпространявана в българските медии, както и би могло да бъде изтълкувано от недоброжелатели като пиар с определени цели.

„Уан Нетуърк Сървисес“ ЕООД, с цел защита на законните интереси и правата на служителите си, както и на нашите клиенти, ще информира представителите на медиите и обществеността за развитието на ситуацията", завършва становището на компанията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com