Удължиха концесията за летищата в Бургас и Варна

2768
Удължиха концесията за летищата в Бургас и Варна
Снимка: fraport-bulgaria.com

С пет години е удължен концесионният срок за летищата в Бургас и Варна по предложение на концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. Изменението на договора е одобрено от Министерския съвет и с него срокът на концесията се удължава до 10 ноември 2046 година.

Концесионерът поема задължение за допълнителни инвестиции в общ размер на 10 милиона евро в двата обекта, с намерение да достигнат 413 млн. евро. Тазгодишната планирана инвестиция в двата аеропорта е за 19 млн. лв.

Припомняме, че концесионният договор е сключен през 2006 г. от тогавашния министър на транспорта Петър Мутафчиев за срок от 35 години. 

Отправеното от концесионера предложение за изменение на концесионния договор е обосновано с новите кризисни икономически условия, породени от продължаващата пандемия от COVID-19 и военния конфликт между Русия и Украйна, довели до сериозен спад на пътническия трафик.

Концесионерът посочва, че тези кризисни фактори пряко засягат авиационния сектор и оказват съществен неблагоприятен ефект върху дейността му като оператор на двете летища.

Акционери „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт” с 60% капитал е „Фрапорт АГ – Франкфурт Еърпорт Сървисиз Уърлдуайд” – Германия, а 40% са притежание на „Еърпорт Сървисис - България” ЕАД – София. Собственик на българското дружество е холдингът „Химимпорт“ АД.

В годишния доклад на дружеството за миналата година е посочено, че при изготвянето на бюджет`2021 очакванията им са били за трафик от 2.555 хил. пътници, с 48% по-малко от 2019 г. В крайна сметка, след редица спадове и ръстове, следвайки несигурната бизнес среда дружеството завършва с пътникопоток малко над 1.952 хил. пътници, или 60% по-малко от 2019 г.

„През 2021 г. изцяло липсваше туристопотокът от Обединеното кралство, както и прекратените полети от Беларус, полетите от Русия бяха силно лимитирани, а това са основни пазари за дружеството. Изключително положително беше поведението на авиокомпаниите с постоянни полети като Wizz Air, България ер, Auistrian Airlines, Turkish Airlines, които поддържаха броя на полетите си независимо от променящата се среда и затоварването на самолетите си. Това отново показа доброто сътрудничество на Дружеството с авиокомпаниите, изпъляващи редовни полети от и до летищата Варна и Бургас и затвърждаването им като основни партньори“, се сочи в доклада.

Компанията се е възползвала от мярката за бизнеса 60/40 през 2021 г. Тя е получила компенсации за 10 месеца, с изключение на октомври и декември. Компенсацията на разходите за персонал са в размер на 7.063 хил. лева, която изцяло е получена до края на предходната година. В резултат от получената държавна помощ е бил запазен постоянният персонал и не са били предприети съкращения на служители.

През несигурния период на ковид-кризата дружеството ползвало револвираща кредитна линия за финансиране на оборотен капитал от 12 млн. евро за срок от 24 месеца, започващ от 01.07.2020 г.

Видно от доклада, от самото начало на кризата дружеството е водило преговори с държавата, в резултат от което било  договорено второ отлагане в плащането на концесионното възнаграждение за първото полугодие на 2020 г. до края на декември 2021 г.  

В края на 2021 г. всички текущи и отложени плащания са били платени. 

Нова длъжност "агент за безопасно летищно преживяване" на аеропортовете Варна и Бургас

2020 година ще остане в историята като годината, в която COVID-19 внесе още страх от неизвестността, а несигурността допринесе за затру...

През изминалата година аерогарите във Варна и Бургас посрещнали близо 2 милиона пътници и обслужили над 17 хиляди полета на 70 български и чуждестранни авиокомпании, изпълняващи чартърни и редовни полети до повече от 96 дестинации в Европа, Близкия Изток и Северна Африка.

Забелязва се тенденция на постепенно възстановяване на пътникопока, въпреки все още непредвидимата ситуация, предизвикана от разпространението на COVID-19, като „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД приключи годината със 89% ръст по отношение на обслужените пътници, спрямо 2020 г.

Общият размер на приходите в за 2021 г. са в размер на 57.559 хил. лв., което е с 90% повече от 30.238 хил. лева през предходната и се дължи основно на 89% ръст на пътникопотока през 2021 г.

Общата сума на разходите за 2021 г. е 50.241 хил. лв., която е изключително близка в сравнение със 50.139 хил. лв. през предходната 2020 г.

ЕК одобри 4,4 млн. евро в помощ на летищата Бургас и Варна

Европейската комисия одобри 4,4 млн. евро за летищата в Бургас и Варна в рамките на мерките за подкрепа с последиците от кризата, после...

През първите 15 години на концесията - периода от 2006 г. до 2021 г., „Фрапорт Туин Стар инвестира“ над 405 милиона лева в инфраструктурни и технологични подобрения на летищата Варна и Бургас.

Към края на миналата година дружеството няма задължения по револвиращата кредитна линия за финансиране на оборотен капитал от 12 млн. евро.

Базирайки се на прогнозите на водещи институции в авиационната индустрия като ACI, IATA, Eurocontrol, в края на миналата година ръководството прогнозира очакван трафик за 2022 г. от 3.179 хил. пътници. Това е възстановяване до 64.5% от трафика през 2019 г., в сравнение с достигнатите 40% през 2021 г.. Пътникопотокът на летище Бургас се прогнозира да бъде 1.688 хил. пътници, а на летище Варна 1.491 хил. пътници.

През 2022 г. година планираните инвестиции в двете летища са за над 19 милиона лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com