Южната дъга била подарък за РД на Борисов

5742
Южната дъга била подарък за РД на Борисов

Въвеждането в експлоатация днес на основното трасе на Южната дъга на софийския околовръстен път в участъка от кв. "Младост" до разклона на кв. "Симеоново" е най-големият подарък за рождения ден на премиера Борисов.

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова.

Тя бе една от първите дошли за тържественото откриване на трасето.

Фандъкова заяви, че ефектът за софиянци ще бъде много голям, защото от 5 години се говори за вътрешния ринг на южните квартали. Тя посочи, че те са едни от най-гъсто населените и този обект им спестява време.

С откриването на този участък от пътя почти завършваме вътрешния ринг, който ще свързва бул. "Ал. Малинов" с бул. "България", продължи Фандъкова. Според нея остава още едно усилие - реконструкция на бул. "Ал. Малинов", което ще се случи едновременно с новото трасе на метрото, което представлява продължението му до Бизнеспарка. За него вече има финансиране и през 2014 г. ще бъде завършено.

Кметът на София отбеляза, че ефектът от естакадата сега ще се усети, защото средната скорост на превозните средства ще се качи над 70 км в час.

За проекта:

Проектът е част от "Лот 31 Рехабилитация и реконструкция на път IІ-18 Софийски Околовръстен път - Южна дъга от км 41+137.87 до км 44+720 и пътна връзка №2 на пътен възел "Младост" в участъка от СОП до началото на съществуващия надлез" и пътен възел "Младост" в участъка от Околовръстен път до началото на съществуващия надлез, съобщиха от правителствената информационна служба.

Обектът се изпълнява с финансовата подкрепа на ОП "Регионално развитие" 2007 – 2013 г., съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие. Пътният участък поема локалния трафик на София и транзитния трафик от АМ "Тракия" и АМ "Хемус" в посока Югозападна България и съседните държави. Със завършването на обекта значително се улеснява трафикът. Общата му дължина е 3.582 км.

Изпълнител на проекта е консорциум "Главболгарстрой – Южна дъга", в който влизат: "ГБС Инфраструктурно строителство" АД и "Главболгарстрой" АД. Стойността на договора е 44 701 958.68 с ДДС. Срокът за изпълнение е 22 месеца. Консултант е "Рутекс" ООД, като стойността на договора е 358 326 лева с ДДС.

Проектът, който е част от републиканската пътна мрежа – втори клас, е разделен на два участъка: участък: Рехабилитация на път II-18 Софийски Околовръстен път- Южна дъга - ляво платно от км 41+137,87 до км 42+580 и пътна връзка №2 на пътен възел "Младост" в участъка от СОП до началото на съществуващия надлез, с дължина: 1.442 км; участък: Реконструкция на път IІ-18 Софийски Околовръстен път- Южна дъга от км 42+580 до км 44+720 – с дължина: 2.140 км.

Борисов пуска директното трасе от Околовръстен път - Южна дъга

Днес премиерът Бойко Борисов, заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, ще пусне в експлоатация...

Редактор: Петър Проданов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com