Умерен оптимизъм: Потреблението расте бавно, бум на онлайн търговията у нас

1819
Умерен оптимизъм: Потреблението расте бавно, бум на онлайн търговията у нас
Снимка: iStock/Guliver

Хората се отърсват постепенно от предпазливостта при харченето и започват да купуват и стоки, които не са от първа необходимост, като дрехи и обувки. Това показват данните на НСИ от началото на тази година, цитирани от 24 часа. Според тях оборотът през януари при продажбите на текстил и кожени изделия се е увеличил чувствително - с 37% спрямо декември.

Продажбите в търговията на дребно като цяло са нараснали, но се движат нагоре с бавни темпове - спрямо декември миналата година с 1,8 на сто. По-съществен ръст след дрехите и обувките има при търговията с фармацевтични и медицински стоки, както и козметика - 5,8%, както и с битова техника, мебели и други стоки за бита - 3,8%. При потреблението на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия увеличението е доста по-слабо - с 1%. Покупките на компютри и телефони също леко се покачват - с 0,7% Ръстът е малък, но през декември е имало спад. През януари онлайн пазаруването рязко намалява. Спрямо предходния месец търговията чрез поръчки по пощата, телефон или интернет спада с 15,4%. Отлив от този вид пазаруване е имало и през декември, когато то е намаляло с 11,4%.

За първи път от 10 месеца: Ръст на износа и оживление в производството

Износът на стоки и услуги от България, който почти през цялата 2020 г. вървеше надолу, в края на годината се оказа с ръст на годишна ба...

Годишните данни показват, че потреблението още не може да се възстанови до нивата от преди кризата, предизвикана от пандемията. Като цяло оборотите в търговията на дребно през януари са с 3,9% по-ниски от тези преди година. Но има наваксване в изоставането, тъй като през декември разликата на годишна база беше 11%. Спрямо миналия януари сега най-много изостава търговията с дрехи и обувки - спадът е от 27,3%. Следват продажбите на автомобилни горива и на медицински изделия. Значителен ръст има обаче при покупките на мебели и стоки за дома - с 6,1 на сто. Това се дължи на работата от вкъщи и предприетите ремонти за превръщането на жилището в по-удобно и функционално пространство. При храните и напитките има ръст в продажбите от 2,7%.

Но най-голямото увеличение на годишна база е при онлайн поръчките, които са се вдигнали с 23,5 на сто. Производството през януари също леко нараства спрямо декември - с 0,8%. Това се дължи основно на ръста при компютърната и комуникационната техника и електронните продукти. Добър ръст имат и произведените алтернативни на автомобилите превозни средства, които се качват с 18,5%. Преработващата промишленост се е вдигнала с 2,1%, а производството и разпределението на ток, парно и газ - с 1,2%. Добивната обаче спада с 13,1 на сто. Съществено намаление е регистрирано при производството на тютюневи изделия - с 20,3%. На годишна база производството изостава с 3,4%. Строителството има намаление на месечна база с 1,3%, а на годишна е с 6,4 на сто. За година вдигането на нови сгради отчита спад от 11%, но инженерното строителство, където са пътища и друга инфраструктура, се е повишило с 0,5 на сто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Признание от СЕМ: Не можем да контролираме рекламата на хазарт ефективно

Стоп на войната по пътищата: ЕС казва как може да се случи

Събарят незаконните сгради на Гайтански край яз. "Искър"

ЕРМ Запад обезопаси 508 електрически стълба и монтира 103 платформи за щъркели на територията на област Кюстендил

След случая "Върбакова": Какво можете да направите, за да се предпазите от кражба на имот?

АКФ: Съдия от кръга на Нотариуса е гледала дело на съпругата му (СНИМКИ)

Земетресение в Девин

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com